Správa ESET: Útoky na pracovníkov z domu pokračovali aj v treťom štvrťroku 2020

Správa ESET: Útoky na pracovníkov z domu pokračovali aj v treťom štvrťroku 2020

Spoločnosť ESET zverejnila svoju správu za tretí štvrťrok 2020. Sumarizuje kľúčové štatistiky z detekčných systémov a poukazuje na zaujímavé príklady výskumu v oblasti IT bezpečnosti, vrátane doteraz nepublikovaných aktualít.

Správa a jej zistenia boli prezentované počas virtuálneho podujatia ESET European Cyber Security Day – Towards a Secure Post-COVID Future.

Zatiaľ čo sa svet pripravuje na pandemickú zimu, vyzerá to tak, že COVID-19 stráca na sile aspoň z pohľadu počítačovej bezpečnosti. Po útokoch zneužívajúcich šírenie korona vírusu sa zdá, že podvodníci sa v treťom štvrťroku 2020 vrátili do starých koľají.

Útočníci zneužívajú pracovníkov z domu

Oblasťou, v ktorej však dôsledky pandémie stále pretrvávajú, je vzdialená práca so mnohými bezpečnostnými výzvami.

Platí to hlavne pre útoky zamerané na Remote Desktop Protocol (RDP), ktorých počet rástol počas celej prvej polovice roku 2020. Ide o Microsoft technológiu umožňujúcu pripojiť vzdialené počítače do firemnej siete.

Čo sa týka útokov zameraných na jedinečné zariadenia, počet pokusov o RDP útok vzrástol v treťom štvrťroku o 37 percent. Jiří Kropáč, vedúci detekčného laboratória ESETu, vysvetľuje:

„Ide zjavne o dôsledok rastúceho počtu slabo zabezpečených systémov pripojených na internet počas pandémie. Je tiež možné, že ďalší kyberkriminálnici sa inšpirovali ransomware gangami, ktoré sa pri svojich útokoch zameriavajú na RDP,“

Pre zvyšujúci sa počet RDP útokov pripravila spoločnosť pre firmy návod, ako si svoje RDP zabezpečiť (.PDF).

Ransomware spája sily s DDoS útokmi

Ransomware gangy sa zameriavajú na útoky využívajúce škodlivý kód, ktorý zašifruje obsah infikovaného zariadenia a za jeho odblokovanie požaduje výkupné.

Tieto skupiny sa dokonca začali združovať do kartelov a do svojho arzenálu pridali DDoS útoky. Ak obeť v podobe firmy nezaplatí výpalné, začnú útočiť na jej webstránku tak, že bude pre zákazníkov firmy nedostupná.

Ransomware scéna zaznamenala v treťom štvrťroku prvý útok vyšetrovaný ako zabitie. Útočníci infikovali sieť Univerzitnej nemocnice v Düsseldorfe, čím zablokovali jej systémy vrátane zariadení potrebných pre vykonávanie istých operácií.

Pacientka mala v nemocnici absolvovať život zachraňujúcu operáciu a pre zablokované systémy sa ju pokúsili previezť do 30-kilometrov vzdialenej nemocnice vo Wuppertali. Počas prevozu však zomrela a nemecká polícia preto začala prípad vyšetrovať ako zabitie.

Podnikaví záškodníci 

Ďalším prekvapivým zvratom je oživenie kryptominerov, ktoré využívajú výpočtovú silu infikovaného zariadenia na ťaženie kryptomien. Detekcie kryptominerov mierne vzrástli, čo môže mať súvis s nárastom ceny bitcoinu.

V oblasti Androidu dominujú zavádzajúce aplikácie, ktoré sa vydávajú za atraktívne hry alebo užitočné doplnky, v skutočnosti však používateľovi zobrazujú na celej obrazovke zariadenia reklamy.

Prudký nárast zaznamenal škodlivý kód zameraný na mobilný internet banking. Ide konkrétne o nárast detekcií škodlivého kódu, ktorý do infikovaného mobilného zariadenia stiahne ďalší škodlivý kód Cerberus.

Jeho tvorcovia sa toto leto rozdelili a kód ponúkli v aukcii. Neskôr sa jeho zdrojový kód objavil bezplatne na undergroundovom internetovom fóre, kvôli čomu ho môže ktokoľvek zneužiť na vlastné obohatenie sa na úkor obetí.

Lukáš Štefanko, výskumník škodlivého kódu zo spoločnosti ESET:

„Napriek tomu, že mobilné internet bankingové trójany tvoria len zlomok androidových hrozieb, ich nárast je znepokojivý, keďže bez adekvátnej ochrany na strane používateľa môžu spôsobiť závažné škody.”

Trend detekcií android banking malvéru počas druhého a tretieho kvartálu 2020, sedemdňový pohyblivý priemer

Viac informácií nájdete v samotnej správe ESET Threat Report, Q3 2020 (.PDF).


Tlačová správa ESET