Stopka pre čínske technológie? Slovensko a USA podpíšu vyhlásenie o bezpečnosti 5G sietí

Stopka pre čínske technológie? Slovensko a USA podpíšu vyhlásenie o bezpečnosti 5G sietí

Úrad vlády dnes vzal na vedomie Spoločné vyhlásenie Slovenskej republiky a USA k bezpečnosti 5G sietí, ktoré pripravil rezort zahraničných vecí a európskych záležitostí s americkou protistranou. Kritériom pri výbere dodávateľa kritickej komunikačnej infraštruktúry sa stane vlastníctvo a etické korporátne správanie. 

Cieľom memoranda je posilnenie vzájomnej spolupráce v oblasti bezpečného budovania 5G sietí.

Berúc do úvahy, že bezpečné bezdrôtové komunikačné siete piatej generácie (5G) budú životne dôležité pre budúcu prosperitu a národnú bezpečnosť, Slovenská republika a Spojené štáty americké deklarujú svoj úmysel posilniť spoluprácu v oblasti 5G.

Spoločný dokument podpíše šéf slovenského rezortu zahraničných vecí Ivan Korčok a minister zahraničných vecí Spojených štátov amerických Mike Pompeo.

„Je to memorandum, ktoré nie je právne záväzné. Žiadnym spôsobom nás nepripravuje o naše suverénne rozhodnutie a tom, kto a za akých podmienok sa stane technologickým dodávateľom pre siete 5G,“ povedal pre média Korčok.

Otázka transparentnosti a etiky

Pri výbere dodávateľa 5G technológií by malo Slovensko v súlade s vyhlásením brať do úvahy niekoľko faktorov týkajúcich sa právneho štátu či zdieľaných etických korporátnych zásad.

Bude posudzovať, „či dodávatelia sieťového hardvéru a softvéru nepodliehajú kontrole zahraničnej vlády bez možnosti nezávislého súdneho preskúmania“, no taktiež či sú „oddaní inováciám a rešpektovaniu práv duševného vlastníctva.“

Rezort sa rovnaké pravidlá chystá presadzovať aj pri hodnotení zahraničných investící do fyzickej a virtuálnej kritickej komunikačnej infraštruktúry, k čomu má slúžiť osobitný skríningový mechanizmus.

Stopka pre čínskych dodávateľov?

Napriek tomu, že vyhlásenie explicitne nepomenováva žiadneho konkrétneho aktéra, podľa expertov je mierené proti Číne. Jej technologické firmy totiž viditeľne nespĺňajú stanovené kritériá.

Riaditeľ Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií Matej Šimalčík vysvetľuje:

Deklarácia je jednoznačne zameraná na čínskych dodávateľov, pretože spoločnosti Huawei a ZTE zlyhávajú vo všetkých štyroch oblastiach – kvôli vládnej kontrole a netransparentným prepojeniam na vládu, nedostatku nezávislého súdneho preskúmania, záznamoch o krádeži duševného vlastníctva a prispievaniu ku genocíde Ujgurov v Xinjiangu.

Technológiu už testujeme

Pilotnú prevádzku 5G sietí v štyroch častiach Bratislavy od minulého týždňa testuje operátor O2. Ide o  technológie všetkých štyroch relevantných hráčov – Nokia, Ericsson, Huawei a ZTE.

Podľa vyjadrenia technického riaditeľa O2 Juraja Eliáša pre Živé.sk sú očakávania od 5G vysoké: „vysoká dostupnosť služby, veľké pokrytie, vysoké rýchlosti, nízka odozva, veľa zariadení na kilometer štvorcový, nízka spotreba a využitie aj pri vysokých rýchlostiach pohybu.“

Ďalším operátorom, ktorý technológiu testuje už od minulého roka je 4ka.

Téma 5G na stole aj u susedov

Siete piatej generácie sú vo všeobecnosti považované za technológiu budúcnosti, bez ktorej nebude možné zabezpečiť fungovanie mohutných prepojených systémov, napríklad tzv. smart cities. V praxi predstavujú takmer kompletný prechod na softvérové riešenia.

Ruka v ruke s tým však ide nevyhnutnosť ich spoľahlivosti a zabezpečenia dodávateľského reťazca. Európske krajiny v tomto smere spolupracujú. Podobné vyhlásenie s USA už podpísalo susedné Česko, ale aj Litva, Rumunsko, Poľsko, Estónsko, Lotyšsko či Slovinsko.


Kristína Urbanová