Začína sa rusko-turecká kybernetická vojna?

Napätie medzi Tureckom a Ruskom, ktoré vládne medzi krajinami od novembra minulého roka sa premietlo už aj do kyberpriestoru. Svedčí o tom zvýšený počet útokov na turecké vládne webstránky ako aj snaha hacknúť instagramové konto ruského ministra pre komunikáciu.

Zostrelenie ruského Suchoja tureckými protivzdušnými silami, ktorý podľa ruskej strany plnil úlohy v sýrskom leteckom priestore, výrazne ovplyvnilo diplomatické vzťahy medzi krajinami. Prezident Putin ho dokonca neváhal označiť za „bodnutie do chrbta“. Vyostrenie vzťahov sa následne premietlo aj do ekonomickej oblasti, keď Rusko pohrozilo zrušením podielu tureckých firiem na ruskom trhu či potravinovým embargom na turecké výrobky. Navyše po incidente v Egejskom mori, pri ktorom sa takmer zrazili ruská vojnová loď a turecké plavidlo, sa zdá, že napätie pokračuje aj v rovine virtuálneho sveta.

Podľa tureckého ministra pre vedu, priemysel a technológie Fikriho Isika turecké webové stránky čelili od 14. decembra masívnemu kybernetickému útoku, pri ktorom hackeri zaútočili na vyše štyristotisíc stránok s koncovkou .tr. Turecké orgány ako protiopatrenie zablokovali prístup k tureckým DNS serverom zo zahraničia, takže mnohé turecké stránky boli dostupné len z územia Turecka. Minister Isik pripustil, že kyberútok sa mohol odohrať aj ako následok vyostrených vzťahov s Ruskom a udalostí na Blízkom východe. Okrem toho v období 25. a 26. decembra zaznamenal problémy s finančnými onlinovými transakciami a útoky na bankové servery turecký finančný sektor. Podľa mnohých médií stoja za útokmi pravdepodobne ruskí hackeri alebo skupina Anonymous, ktorá odcudzuje podporu bojovníkov ISIS zo strany Turecka.

Skupina tureckých hackerov, ktorí sa označujú ako Börteçine Cyber Team, sa v reakcii na napadnutie tureckých stránok rozhodla zaútočiť na členov ruskej vlády. Prvý januárový víkend sa im podarilo nabúrať do instagramového účtu ruského ministra pre komunikáciu Nikolaja Nikifirova a zaplniť ho obrázkami tureckých vlajok či portrétom Mustafu Kemala Ataturka. Najmladší minister ruskej vlády sa reakcie Instagramu a odstránenia práce hackerov dočkal až po dlhých hodinách čakania.

Dnes ešte nevieme, či bude turecko-ruské napätie pokračovať ďalšími kyberútokmi. Už teraz je však zrejmé, že tie doterajšie nastolili nové otázky: v Turecku otázku kybernetickej bezpečnosti kritickej infraštruktúry, do ktorej Turci plánujú v najbližšom období investovať priblžne dva milióny amerických dolárov v rámci programu TÜBİTAK a v Rusku otázku o prístupe amerických internetových spoločností k ruským zákonom. Napríklad Twitter už vyhovel ruskej požiadavke a zablokoval kontá nacionalistickej ukrajinskej organizácie Pravý sektor. Rusko by tak mohlo mať v blízkej budúcnosti podobné požiadavky aj na Instagram.

 (RR)