Česká vláda sa zbaví zariadení Huawei, Nemecko na to nevidí dôvod

Česká vláda sa zbaví zariadení Huawei, Nemecko na to nevidí dôvod

Po USA, Austrálii či Novom Zélande sa rozhodla nepoužívať výrobky čínskej firmy ďalšia krajina.

Český premiér Andrej Babiš v utorok prikázal, aby úrad vlády odstránil všetky zariadenia Huawei. Vzápätí sa rovnako rozhodlo aj niekoľko ministerstiev. Iné situáciu analyzujú. Babišovo rozhodnutie prišlo po pondelkovom varovaní Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) pred používaním softvéru a hardvéru od spoločností Huawei a ZTE.

„Hlavným problémom je právne a politické prostredie Čínskej ľudovej republiky, v ktorom uvedené spoločnosti primárne pôsobia. Čínske zákony vyžadujú od súkromných spoločností pôsobiacich v Číne okrem iného súčinnosť pri spravodajských aktivitách, a teda púšťať ich do systémov, ktoré sú kľúčové pre chod štátu, môže predstavovať hrozbu,“ vysvetlil riaditeľ NÚKIB Dušan Navrátil.

Úrad svoje stanovisko odôvodňuje aj tým, že Čína aktívne presadzuje svoje záujmy v Česku a vykonáva rôzne spravodajské aktivity vplyvového a špionážneho charakteru.

„Varovanie podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti znamená, že správcovia systémov, ktoré spadajú do kritickej informačnej infraštruktúry, významných informačných systémov alebo prevádzkovateľov základných služieb, sa opísanými hrozbami musia zaoberať a musia prijať adekvátne opatrenia,“ dodal Navrátil.

„Ja som zistil pred niekoľkými mesiacmi, že máme na úrade vlády nejaké mobily od Huawei. Neviem, kde sa tam vzali. Skrátka som nariadil, aby šli preč,“ okomentoval situáciu Babiš.

K rovnakému kroku pristúpilo aj Ministerstvo priemyslu a obchodu. Hovorca Milan Řepka povedal, že na ministerstve dôjde k výmene zariadení Huawei za iné značky a že súkromné mobily zamestnancov od tohto výrobcu budú mať zákaz pripájať sa do siete ministerstva.

Zvyšné ministerstvá buď technológie od čínskych výrobcov nepoužívajú, alebo situáciu priebežne vyhodnocujú a monitorujú. Ministerstvo životného prostredia však upozorňuje, že samotné telefóny nie sú hlavným bezpečnostným rizikom.

„Podľa nám dostupných informácií nepredstavujú riziko primárne mobilné zariadenia, ale zásadné sú komunikačné a informačné technológie v rámci celkovej infraštruktúry.“

Na rozdiel od Česka nemecký Spolkový úrad pre bezpečnosť informačnej techniky (BSI) nevidí dôvod na to, aby boli technológie značky Huawei zakázané. „Na také vážne rozhodnutie, ako je zákaz, potrebujete dôkaz,“ vysvetlil prezident úradu Arne Schoenbohm. Podľa neho nemá úrad žiadne dôkazy o tom, že by firma spolupracovala s Pekingom na špionáži.

Podľa Schoenbohma špecialisti z jeho úradu analyzovali zariadenia a komponenty značky Huawei z celého sveta a navštívili aj novootvorené laboratórium firmy v Bonne, kde úrad sídli.

(VK)