Microsoft priznal, aké dáta zbiera Windows 10

Po aktualizácii Windows na najnovšiu verzii sa budú môcť užívatelia rozhodnúť, aké nastavenia ochrany súkromia si vyberú.

V rámci veľkej aktualizácie operačného systému Windows 10 nazvanej Creators Update  Microsoft prezradil, aké dáta o užívateľoch bude zbierať. Sľubuje väčšiu transparentnosť a užívateľom umožní lepšiu kontrolu. Stále však zostáva priestor pre pochybnosti.

Microsoft tak reaguje na ostrú kritiku z Európskej únie, ktorá sa týkala spôsobu, akým americký gigant získava dáta o svojich zákazníkoch. Zmeny zverejnil Microsoft na svojich stránkach Technet. Ide o dve úrovne diagnostiky, ktoré firma vo svojom operačnom programe využíva – basic a full. Kým pri základnej úrovni diagnostiky Microsoft opísal všetky detaily, pri plnej úrovni zostávajú isté pochybnosti. K dispozícii je totiž len o “časť” reálneho zoznamu.

Základnú úroveň (Basic) Microsoft opisuje nasledovne – “Základná úroveň zhromažďuje obmedzenú sadu informácií, ktoré sú dôležité pre pochopenie zariadenia a jeho nastavenia, vrátane: základných informácií o zariadení, informácií o kvalite súvisiacich s kompatibilitou aplikácií a Windows Store. Na základnej úrovni zhromažďuje taktiež informácie o úrovni zabezpečenia.”

Terry Myerson, vedúci oddelenia zodpovedného za Windows, vo svojom blogu uistil užívateľov, že “my [Microsoft] zbierame len tie dáta, ktoré pomáhajú udržiavať systém aktuálny a bezpečný”. Dôležité však je, že Windows 10 neponúka možnosť úplne vypnúť diagnostiku.

Po aktualizácii Creators Update sa používateľovi pri prvom spustení odhalia nové možnosti nastavenia – tzv. Privacy Dashboard. Ten v základe ponúkne možnosť rozhodnúť sa, aké informácie chce používateľ Microsoftu poskytnúť. V základe ide o nasledovné dáta – Location (dáta o polohe), Diagnostics (diagnostika systému Windows), Relevant Ads (prispôsobovanie reklamy na základe činnosti užívateľa), Speech recognition (odosielanie nahrávok v rámci hlasového asistenta Cortana) a ďalšie údaje v rámci diagnostiky – Tailored experiences with diagnostic data. Podobný postup by mal nastať pri čistej inštalácii najnovšej verzie Windows 10, ale aj mobilnej verzie – Windows 10 Mobile.

To, čo odlišuje Windows 10 napríklad od predchodcu Windows 8 (8.1), sú primárne služby spojené s cloudom alebo práve hlasovým asistentom – Cortana. Je preto logické, že obavy o ochranu súkromia sú oprávnené.

(FB)