Irán chce súdiť Marka Zuckerberga

Iránsky súd žiada, aby sa zakladateľ Facebooku zodpovedal za narušovanie súkromia v súvislosti s prevádzkou aplikácií WhatsApp a Instagram.

Na zoznam zakázaných aplikácií v Iráne sa najnovšie po Facebook, YouTube a Twitter, pravdepodobne čoskoro dostane aj Instagram, ktorý bol ešte donedávana jediným neblokovaným sociálnym médiom pochádzajúcim zo Západu. Aktuálne nariadenie súdu zablokovať túto aplikáciu na zdieľanie fotografií je už druhým v poradí. Minulý týždeň iný súd požadoval od ministerstva telekomunikácií, aby ho znefunkčnil. V decembri minulého roka bol Instagram dočasne blokovaný na 13 hodín.

Napriek tomu, že sa Mark Zuckerberg dostal na zoznam hľadaných osôb Iránu, je nepravdepodobné, že by musel čeliť obvineniam alebo sankciám, pokiaľ dobrovoľne nenavštívi krajinu. Medzi Washingtonom a Teheránom totiž neexistuje dohoda o vydávaní osôb podozrivých zo spáchania trestnej činnosti.

Iránskym predstaviteľom tiež dlhodobo prekáža aplikácia WhatsApp. Začiatkom marca Iránsky výbor pre posudzovanie kriminálneho webového obsahu, ktorý je osobitným súdnym orgánom zodpovedným za webovú cenzúru, oznámil, že chce zakázať tento komunikačný kanál. A Marka Zuckerberga označil za „amerického sionistu“. Narazil však na odpor progresívneho prezidenta Hassana Rouhaniho, ktorý usiluje o väčšiu otvorenosť voči Západu.

Napriek prísľubom hlavy štátu množstvo webových serverov, ako napríklad stránky Google, WeChat alebo Cryptocat, ostávajú neprístupnými. Paradoxne, mnoho vládnych predstaviteľov vrátane Rouhaniho je aktívnych na sociálnych médiách Twitter, Facebook a Instagram.

Zdroj: http://mashable.com/2014/05/27/iran-mark-zuckerberg-court/