Kalifornia obľúbeným terčom kybernetických útokov

Kalifornia – motor americkej ekonomiky – je nielen magnetom na peniaze, ale aj magnetom pre medzinárodné kybernetické útoky. Podľa posledných štúdií štát Kalifornia patrí k najviac vyhľadávaným terčom kybernetických zločinov. Tento fakt bol minulý týždeň potvrdený Generálnou prokurátorkou Kamalou Harris v jej správe. Najviac útokov proti štátu Kalifornia pochádza z oblastí Strednej Európy, Číny a Afriky.

„Kalifornia je globálnym lídrom na niekoľkých významných frontoch, bohužiaľ, národná trestná činnosť je jedna z nich“ vyhlásila vo štvrtok prokurátorka.

Podľa najnovších štatistík približne 17 percent pokusov hackovania a prelamovania kódov zameraných na hlavné siete v USA boli v roku 2012 sústredené na Kaliforniu.
97 stranová Harrisovej správa opisuje „tradičné trestné činy, ako sú napríklad narkotiká, zbrane, obchodovanie s ľuďmi až po zložité plány prania špinavých peňazí a špecializované kybernetické útoky. “

Mnoho z týchto skupín sú organizované mimo Spojených Štátov. Len v rokoch 2009-2012 počet úmyselných útokov na počítačové siete a databázy vyskočil o 280 percent, a Kalifornia, ktorej hrubý domáci produkt sa pohybuje okolo 2 biliónov dolárov, je na čele týchto útokov.

Ako všade inde, hlavným problémov pri hackovaní a prelamovaní kódov je neschopnosť užívateľa vidieť hrozbu na Internete, čiže nedostatok vzdelávania v IT oblasti. Na jednej strane Kalifornia používa tú najmodernejšiu technológiu, ktorá ju posúva vopred, na druhej strane nedostatočné alebo žiadne vzdelávanie v kybernetike zaraďuje Kaliforniu k obzvlášť zraniteľným štátom, ktorej bezpečnosť proti počítačovým vírusom je chabá.

Ak Kalifornia v najbližšej dobe nezabezpečí svoje siete proti kybernetickým útokom a nezačne konať proti medzinárodnej kybernetickej kriminalite, naďalej zostane atraktívnym cieľom na jednoduché získavanie osobných informácii a taktiež finančných zdrojov.

zdroje:
http://www.reuters.com/article/2014/03/21/us-usa-california-crime-idUSBREA2K03G20140321,
http://www.businessinsider.com/california-cybercrime-report-2014-3
zdroj obrázku: http://i.huffpost.com/gen/1690802/thumbs/o-KAMALA-HARRIS-facebook.jpg