Sledovanie polohy facebookových priateľov? Žiadny problém

Nová aplikácia študenta z Cambridge umožňuje sledovať polohu facebookových priateľov, ktorí si zabudli vypnúť lokalizáciu polohy vo svojich zariadeniach. Následne sa táto informácia zaznamenáva do mapy.

Nielen fanúšikovia Harryho Pottera sa dočkali. Záškodnícka mapa (z anglického originálu Marauder’s map), ktorá v  magickom svete čarodejov umožňovala sledovať polohu Harryho spolužiakov, existuje už aj vo virtuálnom svete Facebooku. Aran Khanna, študent – vývojár z  Cambridge, prišiel s  nápadom rozšírenia funkcií prehliadača Chrome, ktorý umožňuje vystopovať aktuálnu polohu facebookových používateľov pomocou dát poslaných cez Facebook messenger. Nazval ju symbolicky – Marauder´s Map.

Celý princíp tejto aplikácie funguje na prenose dát z facebookového messengera. Pri odoslaní akejkoľvek správy sa neodešle len správa samotná, ale aj aktuálna poloha užívateľa. Práve informácia o  lokalizácii používateľa sa potom extrahuje a  zaznačí sa v mape. Ako vysvetlil vývojár, každý tak môže jednoducho sledovať polohu svojich facebookových priateľov, ktorí si zabudli vypnúť detekciu polohy vo svojich zariadeniach. Treba však dodať, že jej vystopovanie polohy bude možné len u  tých facebookových priateľov, s  ktorými ste komunikovali cez messenger.

Možnosť vystopovania polohy nie je chybou samotného Facebooku, ale skôr jeho používateľov, ktorí sami rozhodujú o tom, či umožnia zdieľanie svojej polohy. Stači si len jednoducho vypnúť túto funkciu v messengari. Záškodnícka mapa je voľne dostupná na internete.

(RR)