Zmiznuté lietadlo zarába podvodníkom

Nedávno zmiznuté a dnes už aj mystériou opradené lietadlo letu Malaysia Airlines 370 sa stalo nielen hlavnou správou, ale aj zlatou baňou pre kyber-podvodníkov.

Hackeri sú síce čoraz vynaliezavejší, ale v zásade sa držia osvedčených techník – hľadanie tém a nástrojov, ktoré človeka prirodzene zaujmú.

Preto nie je prekvapením, že najnovšie sa kybernetckí podvodníci zamerali na stále nezvestné lietadlo Malaysia Airlines Let 370. Emailom sa šíri škodlivý program (Malaysian Airlines MH370 5m Video.exe), ktorý po jeho otvorení umožní autorom programu prienik do systému užívateľov, ktorí si chcú prehrať najnovšie päťminútové video o stratenom lietadle. Autori programu môžu následne vykonávať jednotlivé príkazy, vrátane spúšťania alebo sťahovania súborov, či zbierania informácií.

Bohužiaľ tento malware nie je jediný, ktorý sa šíri internetom. Na sociálnych sieťach sa objavili aj takzvané prieskumy týkajúce sa strateného lietadla alebo dokonca „najnovšie správy“ že sa lietadlo našlo na dne mora. Pri kliknutí na týchto stránkach sa zvedavý užívateľ dostane na falošnú stránku, ktorá zhromažďuje informácie o užívateľoch a ďalej sa v sieti šíri.

Vyhnúť týmto škodlivým programom sa dá podľa TrendMicro pomerne jednoducho:

Odporúčame užívateľom, aby sa pri hľadaní informácií o aktuálnom dianí spoliehali na overené spravodajské portály a nie na emailové prílohy alebo sociálne siete.

Zdroj: http://www.foxbusiness.com/technology/2014/03/19/hackers-use-missing-malaysia-airlines-flight-to-bait-users/