Acer sa stal obeťou ransomvéru REvil, páchatelia žiadajú rekordných 50 miliónov dolárov

Acer sa stal obeťou ransomvéru REvil, páchatelia žiadajú rekordných 50 miliónov dolárov

Aj počítačový gigant ako Acer sa môže stať obeťou hackerského útoku. Kriminálnici z ruskej skupiny REvil za odšifrovanie a nezverejnenie ukradnutých dát od spoločnosti požadujú najvyššie výkupné v histórii ransomvéru.  

Podľa BleepingComputer ransomvérová skupina REvil v štvrtok 18. marca na svojej stránke informovala o úspešnom hacknutí Aceru. Príspevok zahŕňal aj screenshoty údajného lupu – dokumenty s finančnými tabuľkami údajov, bankové záznamy či komunikácia s bankou.

Acer jasne nepotvrdil, či ransomvérový útok spoločnosť naozaj zasiahol. V marci vraj v svojich systémoch zaznamenal nezvyčajné aktivity, o ktorých informoval príslušné štátne autority. Situácia sa tak ďalej vyšetruje.

Spoločnosť Acer pravidelne monitoruje svoje systémy IT a pred väčšina kybernetických útokov je dobre obránený. Spoločnosti ako my sú pod útokom neustále.

Výkupné v hodnote 50 miliónov dolárov, ktoré vystopovali výskumníci LeMagIT, predstavuje najvyššie výkupné v rámci ransomvérovho útoku vôbec. Prvenstvo aj doposiaľ držal gang REvil vo vydieračskej kampani proti celebritnej právnickej firmy z New Yorku.

Zdroj: LeMagIT

Objavená komunikácia medzi zástupcami REvil a Aceru zároveň poukazuje na to, že gang nie je s priebehom vyjednávania spokojný. Ak spoločnosť výkupné nezaplatí do konca týždňa, jeho cena sa má zdvojnásobiť.

Špekuluje sa tiež o tom, že incident mohol mať do činenia s útokmi na Microsoft Exchange servery. Kyberexperti z Advanced Intel totiž objavili pokusy skupiny REvil zneužiť kritické zraniteľnosti serverov pod doménou Aceru.

Zdroj: BleepingComputer

Skupina REvil je starou známou firmou, ktorej aktivity motivuje finančný profit. Jeden z jej zástupcov sa v nezvyčajnom interview vyjadril, že na výkupnom vedia zarobiť 100 miliónov dolárov ročne – avšak ich ambície sú až desaťnásobné.


Lenka Gallovičová