Aj euroúradníci používali Ashley Madison, mohli tým otvoriť dvere hackerom

Na internetovej zoznamke Ashley Madison mali založené kontá aj euroúradníci, ktorí na registráciu použili svoje oficiálne mailové adresy. Kybernetickí experti upozorňujú, že tým mohli európske inštitúcie vystaviť bezpečnostnému riziku.

Na hacknutej doméne Ashley Madison sa objavilo spolu štrnásť emailových adries s koncovkou európskych inštitúcií. Podľa doterajších zistení sa jedná o trinásť mužov a jednu ženu. S informáciou prišiel Euractiv, ktorý zatiaľ konkrétne mená nechce zverejňovať.

Medzi užívateľmi, ktorí použili svoje pracovné emaily na registráciu, sa nachádza osem adries pracovníkov Európskej komisie s koncovkou @ec.europa.eu a tri z Európskeho parlamentu, pričom jedna patrí politickému poradcovi jednej z najväčších strán v parlamente. Medzi ďalších používateľov platenej zoznamky patril aj príslušník európskych síl EUFOR a diplomat z Európskej služby pre vonkajšiu činnosť.

K dispozícii zatiaľ nie sú žiadne informácie, ktoré by naznačovali, že niektorí z pracovníkov európskych inštitúcii by zoznamku aj aktívne využívali alebo mali aj sexuálny pomer. Nie je vylúčená ani možnosť, že emailové adresy boli odcudzené a zneužité na registráciu. Euroúradníci však nie sú jediní, kto použil svoje oficiálne adresy. V Spojených štátoch sa takto na zoznamke zaregistrovalo okolo pätnásťtisíc vládnych pracovníkov a príslušníkov armády.

Kybernetickí experti varujú, že úradníci ktorí naozaj použili svoje oficiálne mailové adresy, tak v podstate otvorili dvere hackerom, vrátane špiónov, k citlivým a tajným materiálom. Ako uviedol Shane Tews z American Enterprise Institute, stačí ak iba jeden úradník použil pracovný počítač na otvorenie alebo prečítanie mailu z Ashley Madison, ktorý už mohol byť infikovaný vírusom, a všetky informácie uložené nielen v danom počítači sú ohrozené. Táto metóda je známa ako takzvaný „spear phising“.

Oficiálne vyjadrenie zo strany Európskej únie k celej situácii a potenciálnym bezpečnostným rizikám ešte neprišlo.

(RR)