Aké kroky zatiaľ Anonymous podniklo v boji proti ISIS

Hnutie Anonymous zareagovalo na opatrenia, ktoré voči nemu podnikol Islamský štát.

Prvý kybernetický útok Anonymous v rámci #OpParis (Operácia Paríž) na ISIS zničil viac než 5500 twitterových účtov podporovateľov Islamského štátu. Zničenie takýchto účtov pomôže zabrániť náboru nových členov na sociálnych sieťach a šíreniu odkazu Islamského štátu po celom svete, pretože ISIS intenzívne využíva svoje aktívne účty na platformách známych sociálnych médií.

Džihádisti na svoju komunikáciu využívajú najznámejšiu zašifrovanú aplikáciu na písanie správ – Telegram s viac ako 100-tisíc používateľmi. Táto aplikácia má funkciu, ktorá dovoľuje užívateľom nastaviť jej nastavenia tak, aby sa správy po určitom čase automaticky vymazali. Dobrou správou je, že organizácia, ktorá sprostredkováva službu Telegram, už zablokovala okolo 78 kanálov Islamského štátu, ktoré teroristi používali na komunikáciu so svojimi členmi, šírenie propagandy, verbovanie nových členov, plánovanie operácií a radikalizovanie mladých ľudí. Podľa analýzy ale ešte stále existuje aspoň sto Telegram kanálov a tisíce twitterových a facebookových účtov Islamského štátu, z ktorých má každý v priemere po tisíc odberateľov.

Teroristické skupiny samozrejme vyzývajú svojich členov na používanie aplikácie Telegram, aby skryli svoju komunikáciu pred tajnými službami. Bezpečnostní experti ale tvrdia, že Telegram nie je až taký bezpečný, ako si jeho užívatelia myslia. Analyzujú minimálne tieto štyri fakty:

  • šifrovanie musí byť nastavené ešte pred začiatkom konverzácie, lebo neskôr to už nie je možné;
  • vyžadovanie registrácie užívateľovho telefónneho čísla a prenos celého zoznamu na server;
  • zbieranie metadát, ktoré pomáhajú vypátrať kde, kedy a medzi kým konverzácia prebiehala;
  • šifrovací systém Telegramu nemusí byť taký bezpečný, ako sa zdá, aj napriek tomu, že ešte nebol nikdy prelomený.

Hnutie Anonymous tak môže na kybernetickom poli Islamský štát poraziť tým, že ho vymaže zo sociálnych médií, čo obmedzí šírenie jeho odkazu a spôsob komunikácie jeho prívržencov. Okrem rušenia účtov na sociálnych sieťach používajú hackeri Anonymous DDoS aj útoky na zastavenie webových stránok, ktoré sú spojené s ISIS, vrátane stránok, pomocou ktorých je ISIS financovaný. Anonymous taktiež vydalo v reakcii na manuál Islamského štátu príručku pre začínajúcich hackerov, ktorých by mala táto príručka inšpirovať a podporiť v boji proti islamistom  a zároveň aj popisuje spôsob ako nahlásiť odhalené účty Islamského štátu na sociálnych sieťach.

(AS, MK)