Američania tvrdia, že na olympiádu útočili ruskí hakeri

Úvod olympiády v Pjongčangu poznačil hakerský útok. Hlavným podozrivým bola Severná Kórea, ale podľa amerických tajných služieb je za páchateľmi Kremeľ. Nezávislé potvrdenie tejto verzie udalostí neexistuje.

Stovky počítačov v juhokórejskom Pjongčangu boli 9. februára pod kontrolou hakerov prepojených na ruské vojenské spravodajstvo GRU. Tvrdí to denník The Washington Post s odvolaním na anonymné zdroje z prostredia amerických tajných služieb

Rusi podľa nich postupovali tak, aby podozrenie padlo na Severnú Kóreu. V čase útoku mali problémy stránky určené na zabezpečenie zimnej olympiády a mnohí návštevníci si nemohli vytlačiť svoje vstupenky na otvárací ceremoniál.

Pôvodne sa predpokladalo, že išlo o snahu severokórejského režimu poškodiť olympiádu u svojho južného suseda.

Podľa zdrojov amerických novín však motívom údajne bola pomsta za zákaz účasti ruských športovcov pod ruskou vlajkou. Medzinárodný olympijský výbor ich tak potrestal za systematické dopingové podvody.  

Podľa Thomasa Rida, profesora strategických štúdii na univerzite Johns Hopkins „má za sebou Rusko dlhú históriu takýchto aktívnych opatrení proti olympijským hrám“. Príkladom môže byť aj rok 1984. Letné hry sa vtedy konali v Los Angeles. Vtedajšia KGB počas nich šírila letákmi falošnú správu, že členovia Ku Klux Klanu, chcú ohrozovať afrických športovcov.

Bol to spôsob primeraný vtedajším možnostiam. V súčasnosti je však neporovnateľne účinnejším nástrojom na podobné aktivity internet.

(DK)