Američanom ukradli takmer šesť miliónov odtlačkov prstov

Pri masívnom hackerskom útoku uniklo až 5,6 milióna biometrických údajov s odtlačkami prstov. Z útoku podozrievajú Čínu, ktorej prezident je práve na návšteve Spojených štátov.

Naplnil sa ešte horší scenár ako sa pôvodne predpokladal. Masívny útok na servery Osobného úradu Americkej vlády, pri ktorom unikli údaje až 21,5 milióna štátnych zamestnancov, má ďalšie dôsledky. Hovorca úradu Sam Schumach v stredu potvrdil, že namiesto predpokladaného úniku 1,1 milióna biometrických údajov odtlačkov prstov, je toto číslo asi päťnásobne väčšie.  Hackeri sa tak dostali až k 5,6 miliónom údajov o odtlačkoch prstov.

Osobný úrad tvrdí, že možnosť „zneužitia týchto biometrických údajov je limitovaná“. Podľa federálnych expertov sa však v dohľadnom čase môže objaviť technológia, ktorá zneužitie týchto dát výrazne uľahčí. CIA v spolupráci s FBI a ďalšími federálnymi úradmi zodpovednými za bezpečnosť preto plánuje vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá bude skúmať potencionálne možnosti zneužitia týchto údajov v blízkej budúcnosti.

Používanie odtlačkov prstov už nie je známe len zo scén Jamesa Bonda alebo Mission Impossible, ale v súčasnosti predstavuje pomerne bežný spôsob zabezpečenia. Odtlačky prstov sa používajú napríklad pri vstupe do budov, odomknutí počítača či telefónu. Vytváranie centrálnych databáz s biometrickými údajmi však podľa mnohých odborníkov predstavuje pomerne veľké bezpečnostné riziko.

Za útok na Osobný úrad je podľa všetkého zodpovedná Čína. Zaujímavé preto je, že tieto informácie prichádzajú rovno v čase, keď je v Spojených štátoch na oficiálnej návšteve čínsky prezident Si Ťin-pching. Bilaterálne rokovania sú pritom zamerané práve na  kybernetickú bezpečnosť, pričom hlavným cieľom je vytvoriť rámec spoločnej dohody, ktorá by definovala pravidlá kybernetickej vojny.

(RR)