Android sa opäť stal cieľom sofistikovaných útokov

Android sa opäť stal cieľom sofistikovaných útokov

Útočníci sa môžu dostať k fotkám z infikovaných zariadení.

Bezpečnostní výskumníci odhalili nový škodlivejší softvér, ktorý agresívne útočí na zariadenia s Androidom. Cristofor Ochnica z výskumného centra z Bidefender tvrdí, že “cieľom kybernetických kriminálnikov je zmeniť aplikácie na spyvér s možnosťou sofistikovaného sledovania”.

Analytici z Bidefenderu nový spyvér Triout identifikovali 15.mája 2018. Odhalili ho v aplikácii pre dospelých Sex Game, pomocou ktorej tento škodlivý program sleduje infikované zariadenia. Po nainštalovaní dokáže automaticky nahrávať telefonáty, monitorovať textové správy a zbierať nasnímané fotografie. Škodlivý program pritom navonok pracuje ako bežná aplikácia. Ukradnuté údaje posiela na príkazový server C&C.

Zatiaľ nie je známe, koľko používateľov si škodlivú aplikáciu nainštalovalo. Podrobnosti nie sú známe ani o páchateľoch.

Ako uvádza správa Bidefendera, “identita útočníkov nie je známa, s najväčšou pravdepodobnosťou sú to veľmi schopní hakeri, ktorí sa aj ďalej budú podieľať na vývoji sofistikovanejšej formy spyvéru tohto druhu.”

(DK)