Androidy napáda malvér, ktorý odosiela spoplatnené SMS

Cieľom, tvorcov malvéru bolo infikovať smartfóny tak, aby dokázal odosielať prémiové SMS, teda správy, za ktoré zákazníci musia platiť. Problém sa týka najmä Číny.

RedDrop je malvér s množstvom škodlivých a pre používateľov Androidu veľmi nebezpečných nástrojov. Jeho úlohou je infikovať zariadenie obete, pozbierať dáta a spôsobiť finančnú škodu. Spoločnosť Wandera zistila, že týmto programom bolo nakazených prinajmenšom 53 aplikácií. Podľa dostupných informácií sa problém týka hlavne Číny.

RedDrop bol dlho považovaný za súčasť počítačovej špionáže.

Cieľom jeho tvorcov však bolo infikovať smartfóny, z ktorých odosielal prémiové sms (spoplatnené správy). Vďaka tomu bol pre nich RedDrop zlatou baňou.

Správa spoločnosti Wandera tvrdí, že zariadenie infikované týmto malvérom muselo v minulosti využívať čínsky internetový vyhľadávač Baidu. Po spustení aplikácie Kalkulačka sa automaticky bez vedomia užívateľa nainštaluje ďalších sedem aplikácii, ktoré už v sebe majú naprogramovaný infikovaný kód. Potom dochádza k aktivácii odosielania prémiových SMS. Následne spoločnosť môže začať počítať svoje zisky.

Príkladom fungovania RedDrop môže byť aplikácia Cute Actress. Je to mobilná hra pre dospelých. Treba pri nej zatriasť obrazovkou, aby sa odhalila zvodne oblečená žena. Počas trasenia obrazovkou však bez vedomia užívateľov zariadenie odosiela spoplatnené SMS správy.

RedDrop okrem toho z napadnutých zariadení zbiera súbory, fotografie, kontakty, údaje o aplikáciách či informácie o wi-fi. Páchatelia takto získané dáta skladovali na Dropbox a Google Drive.

Ako ochrániť svoje zariadenie pred potenciálnou hrobou?

Zabrániť vniknutiu podobných malvérov nie je až také náročné. Spoločnosť Waldera odporúča aby si každý užívateľ začal šifrovať svoje zariadenie. Ďalším krokom je časté zálohovanie dokumentov. Netreba zabúdať na inštaláciu antivírusového programu. A treba si naozaj dobre rozmyslieť, ktorej aplikácii povoliť prístup k údajom.