Anonymous vyhlásil vojnu Ku Klux Klanu

Súboj medzi Hnutím Anonymous a Ku Klux Klanom sa vyostruje. Najznámejší hackeri plánujú zverejniť mená tisícky členov rasistického hnutia.

Hackerská skupina Anonymous na svojom twitterovom účte oznámila, že zverejní mená približne tisíc členov Ku Klux Klanu, známeho aj pod skratkou KKK. Chcú tak urobiť už  5. novembra v rámci medzinárodných protestov, zameraných proti korupcii, zneužívaniu ľudských práv a cenzúre

Údaje o členoch klanu, ktoré pred zverejnením plánujú overiť, sa hnutiu podarilo získať počas viacerých hackerských útokov na ich účty na sociálnej sieti Twitter.

Útoky pred viac ako rokom spustilo vyhlásenie miestneho člena KKK počas protestov proti zastreleniu tínedžera Michaela Browna miestnym policajtom v meste Ferguson. KKK sa vyhrážalo využitím „smrtiacej sily“ na ochranu pred „teroristami, ktorí sa maskujú ako mierumilovní demonštranti“. Počas protestov totiž bolo hlásených niekoľko náhodných napadnutí bielych a vyhrážky policajtom.

V nasledujúcom období sa obe strany napádali rôznymi vyhláseniami. Anonymous označil KKK za teroristickú organizáciu, na čo jeho členovia reagovali vyhlásením, že hnutie na nich pôsobí ako „Skupina detí hackujúca u mamy v pivnici.“ V priebehu roka sa hnutie zameralo na činnosť KKK, a tvrdí ňom, že podnecuje k aktívnemu násiliu a „svojou činnosťou pripomína skôr teroristickú organizáciu než nenávistnú skupinu“.

Podľa mimovládnej organizácie SPLC, ktorá sa zaoberá bojom proti neznášanlivosti a extrémizmu, sa aktuálny počet členov Ku Klux Klanu odhaduje na päť až osemtisíc. Medzi členov rasistického hnutia, ktoré presadzuje nadvládu bielych, antisemitizmus, antikatolicizmus a odpor k prisťahovalcom, údajne patria aj niektorí politici, známe osobnosti, policajti a štátni úradníci.

(EN)