Apple má problémy s App Store

Používatelia Macu majú problém, niektoré aplikácie musia preinštalovať. Dôvodom je skončenie platnosti bezpečnostného certifikátu, na ktorý Apple pozabudol. Skontrolujte si, či sa to netýka aj vás.

Používatelia Macu začali hlásiť problémy s nainštalovanými aplikáciami cez App Store. Aplikácie boli chvíľu nedostupné, neskôr po spustení programu ich systém vyzval na vymazanie a opätovné stiahnutie  softvéru.

Môže za to bezpečnostný certifikát vytvorený pred piatimi rokmi, ktorému vypršala platnosť. Tieto certifikáty súžia na overenie totožnosti komunikujúcich strán, zabezpečujú šifrovanie vymieňaných údajov a chránia pred zneužitím vývojárskych účtov na šírenie malvéru. Majú tiež zabezpečiť, aby sa na systéme dali spustiť iba aplikácie, ktoré boli kúpené a zaplatené prostredníctvom App Store.

Význam týchto certifikátov ukázal nedávny incident, keď sa útočníkom podarilo nainfikovať viacero známych aplikácii pre iOS. Útočníci vtedy využili upravenú verziu Xcode, čo je program pre vývojárov, ktorú poskytli na sťahovanie na lokálnych serveroch najmä v Číne. Vývojári tak pri sťahovaní z neoficiálnych zdrojov bez certifikátu použili infikovanú verziu na tvorbu aplikácií.

Končiacu platnosť ako prvý odhalil vývojár pre OS X a iOS Paul Haddad. Apple reagovalo vydaním nového certifikátu s platnosťou až do roku 2035.

Nový certifikát nevyriešil problém pre používateľov, ktorí neboli online, prípadne sa nevedeli pripojiť na svoj účet.

Pre istotu si skontrolujte nainštalované aplikácie, pretože tento problém sa môže týkať aj vás.

(EN)