Astronautka je podozrivá z prvého z trestného činu vo vesmíre

Astronautka je podozrivá z prvého z trestného činu vo vesmíre

Rodinné problémy na Zemi sa dostali do vesmíru.

NASA údajne vyšetruje obvinenie, že astronautka na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice neoprávnene vstúpila do bankového účtu svojej bývalej manželky. Ak sa podozrenie potvrdí, išlo by o prvé obvinenie z trestnej činnosti z vesmíru.

Pred niekoľkými dňami New York Times informoval, že astronautka Anne McClainová vyšetrovateľom povedala, že počas šesťmesačnej misie na palube medzinárodnej vesmírnej stanice získala prístup k bankovému účtu svojej bývalej manželky. Do účtu sa dostala pomocou hesla, ktoré používali počas svojho vzťahu.

McLainová tvrdí, že do účtu nahliadla pre obavy o syna, ktorého spoločne s manželkou vychovávali. Napriek tomu, že z účtu nezmizli žiadne peniaze, bývalá manželka McClainovej Summer Wordenová podala sťažnosť na Federálnu obchodnú komisiu (FTC) a obvinila ju z krádeže identity.

Wordenovej rodičia neskôr podali druhú sťažnosť na Úrad generálneho inšpektora NASA a obvinili McClainovú z neoprávneného prístupu k súkromným finančným záznamom. Podľa rodičov tým Mclainová chcela dosiahnuť zverenie Wardenovej syna do jej osobnej starostlivosti.

NASA zatiaľ stojí pri svojej astronautke a tak ako v iných prípadoch ani tentoraz nebude komentovať súkromné záležitosti svojich zamestnancov. McClainová však podľa oficiálneho stanoviska patrí medzi najlepších astronautov.

(SK)