Austrálii hrozia počas summitu G20 kybernetické útoky

Austrálska spravodajská služba varuje pred kybernetickými útokmi. Terčom by mohol byť summit G20, ktorý sa bude konať v Brisbane.

Stretnutie lídrov dvadsiatich najbohatších krajín sveta sa bude konať 15. až 16. novembra v hlavnom meste austrálskeho štátu Queensland. Práve jeho účastníci sa podľa špecializovaného útvaru zodpovedného za ochranu pred kybernetickými hrozbami môžu stať obeťami útokov. V poslednom čase sa objavilo viacero správ o tom, že hackeri podobné stretnutia politických lídrov využívajú na to, aby im rozoslali podvodné e-maily a dostali sa tak k citlivým údajom. Známy je prípad aj zo Slovenska z mája tohto roku, kedy sa terčom hackerov stali účastníci konferencie o bezpečnostnej politike GLOBSEC.

Útočníci môžu mať v takomto prípade rôznu motiváciu. Väčšinou ide len o upútanie pozornosti médií. Cielené útoky na takéto dôležité stretnutia však predstavujú reálnu bezpečnostnú hrozbu a často môžu byť sponzorované aj štátmi, ktoré sa snažia o špionáž. Postihnuté štáty majú v snahe nájsť vinníka tendenciu robiť unáhlené závery a za podozrivých sú zväčša označené Rusko alebo Čína. Nie je jednoduché odhaliť skutočného pôvodcu útoku a vzájomné obviňovanie zo strany štátnych aktérov môže viesť k eskalácii napätia.

Najbežnejším útokom je práve rozosielanie špeciálne upravených e-mailov. Tie majú podobu správy od kolegu alebo známeho a obsahujú link, prípadne prílohu, ktorá napadnutému po kliknutí do počítača nainštaluje škodlivý softvér. Tento softvér môže spôsobiť únik citlivých údajov účastníkov summitu. Z tohto dôvodu sa Austrálčania snažia na potenciálne hrozby adekvátne pripraviť, a preto pre politických predstaviteľov pripravujú informačné stretnutie, na ktorom ich oboznámia so spôsobom ochrany pred ohrozeniami tohto typu.

Množstvo podobných pokusov o získanie prístupu k údajom sa v poslednom čase znásobilo, preto sa dá očakávať, že štáty alebo organizácie, ktoré podujatia týchto rozmerov organizujú, sa budú musieť tomuto trendu prispôsobiť. Riešenie predstavuje aktívna stratégia a ochrana proti podobným hrozbám.

Zdroj:  http://www.securityweek.com/australias-spy-agency-warns-g20-cyberattacks

(RK)