Biden deklaruje tvrdý postup v otázkach kyberbezpečnosti, Kremeľ varuje pred útokmi

Biden deklaruje tvrdý postup v otázkach kyberbezpečnosti, Kremeľ varuje pred útokmi

Novozvolený americký prezident Joe Biden ešte pred nástupom do úradu kritizoval kroky bývalej administratívy v prípade rozsiahlej kybernetickej špionáže SolarWinds. Začiatkom mesiaca štyri federálne orgány v spoločnom stanovisku uviedli,  že za útokmi stojí pravdepodobne APT skupina s ruským pôvodom.

Skupina záškodníkov sa do vládnych a nevládnych sietí takmer po celom svete dostala inštalovaním zraniteľnosti do softvéru Orion od spoločnosti SolarWinds v snahe zhromažďovať spravodajské informácie.

Súčasný demokratický prezident nariadil spravodajským orgánom preskúmať okolnosti ohľadom kampane, nakoľko už pred nástupom do funkcie avizoval vyriešenie tohto incidentu a vyvodenie zodpovednosti a následkov.

Washington zároveň deklaroval, že v prípade ohrozenia kybernetickej bezpečnosti bude nekompromisný:

Samozrejme si vyhradzujeme právo odpovedať v ľubovoľnom čase a spôsobom, ktorý si zvolíme, na akýkoľvek kybernetický útok.

Reakcia Moskvy expertov pobavila

Komentáre Bieleho domu nezostali bez odozvy. Kremeľ, ktorý dlhodobo odmieta obvinenia, interpretoval slová ako bezprostrednú hrozbu a vydal bezpečnostné upozornenie pre podniky ako potenciálne ciele prípadných útokov zo strany Washingtonu.

Ruské orgány zároveň uverejnili príručku obsahujúcu 15 krokov pre zaistenie bezpečnosti v digitálnom priestore, ktoré sa však podľa kritikov javia skôr ako zbytočné. Argumentujú, že ide o elementárne znalosti.

Zdroj: ZDNet

Kyberbezpečnosť ako top priorita

Východiskom priorít novej administratívy je práve incident SolarWinds, ktorý úradujúci americký prezident označil za vážne riziko.

Jeho nominantka na post riaditeľky Národnej spravodajskej služby Avril Haines skritizovala fakt, že orgány zodpovedné za kybernetickú obranu v tomto prípade zlyhali.

Bolo dosť alarmujúce, že sme sa o tom dozvedeli prostredníctvom súkromnej spoločnosti a neboli sme schopní odhaliť to sami.

Joe Biden ešte pred nástupom do funkcie avizoval návrh, ktorý sa týka vyčlenenia 9 miliárd dolárov v snahe zmodernizovať informačné a komunikačné technológie na federálnej úrovni.

Medzi jeho ďalšie priority patrí aj zavedenie tvrdších trestov pre kyberútočníkov či podnecovanie k zjednoteniu prístupu u Spojencov.


Klára Kaničárová