Briti budujú kyberarmádu, chcú udržať krok s novými hrozbami

Briti budujú kyberarmádu, chcú udržať krok s novými hrozbami

Britská vláda v pondelok oznámila plány na modernizáciu svojich ozbrojených síl, aby boli lepšie pripravené na nové hrozby. Súčasťou plánu je aj vybudovanie Národných kybernetických síl.

Podľa britského premiéra Borisa Johnsona má navýšenie kapacít v armádnej kyberbezpečnosti zaistiť, že akýkoľvek kyberútok na Spojené kráľovstvo alebo britský spôsob života bude prekazený.

Kybernetická sila mení spôsob, akým žijeme naše životy a bojujeme v našich vojnách rovnako, ako vzdušná sila pred sto rokmi.

„Revízia predstaví význam kybernetických technológií pre náš spôsob života – či už ide o porazenie našich nepriateľov na bojiskách, zaistenie bezpečnejšieho internetu alebo vývoj špičkových technológií na zlepšenie života ľudí,“ dodala premiérova kancelária.

Modernizácia za miliardy

Britská vláda v pondelok vydala dokument „Obrana v konkurenčnom veku“, ktorý predstavuje plán reformy armády do roku 2030. Tá sa má v priebehu najbližších piatich rokov zmenšiť zo súčasných 76 tisíc vojakov na 72 500.

Vláda zároveň plánuje zvýšiť výdavky na armádne drony a robotov, pričom súčasťou ozbrojených síl sa má stať aj nová kyberarmáda. Na margo investícií do nového vybavenia, infraštruktúry a technológií sa vyjadril aj britský minister obrany Ben Wallace:

Predstavuje to posun od masovej mobilizácie k rýchlosti informačného veku, pripravenosti a relevantnosti pre konfrontáciu s hrozbami budúcnosti.

Verejnosti je známa aj suma, ktorú chcú Briti investovať do modernizácie svojej armády. Boris Johnson prisľúbil vyčleniť na obranu 188 miliárd libier (približne 218 miliárd eur) pre obdobie najbližších štyroch rokov. To predstavuje navýšenie výdavkov o 24 miliárd libier (takmer 208 miliárd eur).

Výdavky sa majú okrem kyberdomény zamerať aj na modernizáciu a navýšenie kapacít námorníctva, letectva či vesmírnych síl. Plánuje sa taktiež vybudovanie armádneho cloudu a zabezpečených sietí odolných voči hackerským útokom štátnych aj neštátnych aktérov.

Základy sú už postavené

Plány na vybudovanie novej kyberarmády nadväzujú na niekoľkoročné úsilie Spojeného kráľovstva v budovaní kybernetických kapacít.

Briti už v roku 2015 podnikli kyberútoky na bojovníkov Islamského štátu. O rok na to založili Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť a v roku 2018, ako reakciu na ruskú agresiu v kyberpriestore, vytvorili útočnú kybernetickú jednotku pozostávajúcu z 2000 zamestnancov.

Nové Národné kybernetické sily, oficiálne založené už minulý rok, budú mať sídlo na severe Anglicka. To je v súčasnosti technologickým centrom krajiny a sídlom Vládneho ústredia pre komunikáciu.

Hlavnými operáciami národných kybernetických síl má byť okrem obrany zasahovanie proti závažným trestným činom na internete, hackovanie teroristov či ochrana britského letectva pred kybernetickými hrozbami.


Lukáš Janovič