Britské kiná zaznamenali minulý rok 140 prípadov pirátstva

Britské kiná zaznamenali minulý rok 140 prípadov pirátstva

Zamestnancov kín motivuje v boji proti nelegálnemu nahrávaniu filmov finančná odmena.

Asociácia kín Spojeného kráľovstva (UKCA) vo svojej každoročnej správe upozornila na mierny nárast počtu prípadov pirátstva v britských kinách. V roku 2018 zamestnanci kín prekazili celkovo 140 pokusov o nahratie filmov, čím vytvorili nový rekord.

Podľa UKCA je za zvýšeným počtom incidentov veľká dostupnosť smartfónov. Varuje tiež pred novými metódami pirátstva ako IPTV a rôzne streamovacie aplikácie.

Britské kiná nezvyknú byť častým zdrojom kamerových záznamov, ktoré uniknú na internet. Za nízkym počtom je aj spolupráca s Agentúrou na ochranu filmového obsahu (FCPA), ktorá kladie veľký dôraz na prevenciu únikov pomocou rôznych programov. Zamestnancov kín motivuje tým, že za prekazenie týchto aktivít a následne nahlásenie môžu získať finančnú odmenu až do výšky tisíc libier.

FCPA minulý rok preškolila viac ako 2 200 zamestnancov z 68 kín a finančne odmenila 52 z nich. Napriek tomu však nedokázali zabrániť úniku troch kópií nových filmov. Polícia neskôr vypátrala ich zdroje v mestách Birmingham a Cornwall. Posledný takýto prípad sa odohral pred tromi rokmi.

V máji agentúra vyhrala dlhoročný súd s dvoma obžalovanými, ktorí nahrávali filmy v Sunderlande a Glasgowe. V prvom prípade išlo o 21-ročného muža, ktorý medzi rokmi 2015 a 2016 nahral filmy Ant-Man, Deadpool a Pád Londýna a spolu s ďalšími sedemnástimi ich zdieľal na internete. Súd ho odsúdil na dva roky verejnoprospešných prác v rozsahu 200 neplatených hodín.

„Dúfame, že tento prípad bude slúžiť ako pripomienka toho, že takáto činnosť je neprijateľná a my budeme ďalej pokračovať v stíhaní ľudí, o ktorých sa predpokladá, že páchajú alebo úmyselne napomáhajú takýmto zločinom,“ uviedol policajný inšpektor Michelle Robson.

Druhým odsúdeným bol 41-ročný muž, ktorý sa k činu priznal. Zamestnanci ho prichytili pri nahrávaní filmu T2: Trainspotting. Dostal finančnú pokutu.

Škoda, ktorú kinám spôsobilo internetové pirátstvo, nie je známa. UKCA upozorňuje na nedostatok dát. Posledné pritom pochádzajú z roku 2011, keď boli škody vyčíslené na 216 miliónov libier.

(VK)