Britský exminister obrany varuje pred zraniteľnosťou balistických rakiet

Bývalý britský minister obrany upozornil na zastaralosť a zraniteľnosť britských balistických rakiet Trident odpalovaných z jadrových ponoriek. Vláda Davida Camerona už reviduje koncept obrany pričom pozornosť je zameraná práve na systém Trindent a uvažuje sa aj o jeho nahradení inými systémami.

V čase zvyšujúcej sa bezpečnostnej hrozby na globálnej úrovni, ktorá má podobu terorizmu či stupňovania napätia po zostrelení ruského lietadla, sa v Británii rieši otázka zabezpečenia jadrových zbraní a ich schopnosti odolávať kybernetickým útokom. Na možné bezpečnostné riziko upozornil bývalý minister obrany Des Browne, podľa ktorého je „možné zaručiť bezpečnosť a použiteľnosť jadrových zbraní len v prípade ich stopercentnej odolnosti voči kybernetickým útokom“. A to je práve problém.

Bývalý minster Browne sa odvoláva na správu Vedeckého výboru amerického ministerstva obrany z roku 2013, ktorá varovala, že Spojené štáty a ich spojenci „si nemôžu byť istí“, že by ich obranné systémy odolali kybernetickému útoku zo strany sofistikovaného nepriateľa disponujúceho aj informáciami zo spravodajských služieb. V tomto prípade sa hovorí najmä o štátnych aktéroch a správa navyše požaduje uistenie, že jadrový potenciál spojencov by odolal celému spektru kybernetických útokov, konkrétne zo strany Ruska a Číny.

Ako jedno z opatrení na zvýšenie kybernetickej obrany plánuje britská vláda investovať počas nasledujúcich piatich rokov na jej posilnenie 3,2 bilióna libier. Na pôde britskej tajnej služby GCHQ to minulý týždeň oznámil minister financií George Osborne. Podľa Browna to však nebude dostatočné opatrenie a nezaručí kyberochranu rakiet Trident.

K problému sa vyjadril aj bývalý poradca amerického prezidenta Georga W. Busha staršieho Franklin Miller, keďže balistické rakety Trident D-5 majú vo výzbroji aj Spojené štáty. Podľa Millera sú Brownove závery chybné, pretože „systém balistických rakiet Trident pracuje ako samostatná jednotka, ktorá sa neovláda cez internet“. Miller ďalej dodal, že správa z roku 2013 bola napísaná hlavne ako varovanie pre tú časť vojenskej odbornej komunity, ktorá sa domnievala, že ďaľšia generácia systému jadrových zbraní by mala zahŕňať časti ovládané online. V súčastnoti je však systém velenia a riadenia balistických striel izolovaný od internetu a teda aj akýchkoľvek kybernetických útokov.

Bývalý minister obrany Browne však trvá na svojom a podľa neho je morálnou povinnosťou Cameronovej vlády uistiť parlament o bezpečnosti celého jadrového raketového systému Trident.

(RR)