Česi sa ubránili kybernetickým útokom na nemocnicu a letisko

Stopy vedú do Ruska.
Česi sa ubránili kybernetickým útokom na nemocnicu a letisko

Česká republika je v poslednom čase zdá sa obľúbeným terčom hekerov. Po tom, ako Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) minulý týždeň varoval pred zvýšeným rizikom kyberútokov, Český rozhlas prišiel s informáciami o dvoch takýchto prípadoch v Prahe a Karlových Varoch.

Pražské Letisko Václava Havla zaznamenalo útoky ešte pred víkendom. Útočníci sa pokúšali získať prístupové údaje do informačných systémov a obmedziť funkčnosť webových stránok letiska.

Všetky pokusy sa však podarilo odhaliť už v prípravnej fáze útoku.

Vďaka zabezpečeniu na špičkovej úrovni sme dokázali tieto útoky včas odhaliť a odvrátiť. Nedošlo tak k žiadnemu narušeniu našich informačných systémov ani k úniku informácií, uviedol člen predstavenstva letiska Milan Špaček, ktorý je zodpovedný za jeho kybernetickú bezpečnosť.

Podobný útok zaznamenala aj regionálna nemocnica v Karlových Varoch. Hekeri sa cez víkend pokúsili preniknúť najprv do terminálového a neskôr do webového serveru. Obom útokom sa nemocnica ubránila.

Zatiaľ nie je známe, kto za týmito útokmi stojí. Podľa informácií Lidových novin však stopy vedú do Ruska.

„Organizuje to cudzia mocnosť. Začína sa ukazovať, že by za tým mohlo byť Rusko. Vedú tam IP adresy,“ uviedol pre noviny vysokopostavený dôstojník z vyšetrovacieho tímu s tým, že sa stále pracuje na analýze zaistených dát.

(SK + VK)