Česká polícia asistovala FBI pri dolapení kyberzločincov

Česká polícia asistovala FBI pri dolapení kyberzločincov

Spolupráca amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a českej Národnej centrále proti organizovanému zločinu mala priniesť ovocie. Podľa informácií iRozhlasu sa im po troch rokoch podarilo rozpliesť medzinárodnú sieť hackerov. Orgány teraz preverujú prepojenie skupiny na kontakty v Rusku.

Hackeri sú obvinení z krádeže peňazí z finančných účtov a z pokusu o odcudzenie citlivých údajov z bánk a vládnych inštitúcií v USA. Predbežné vyčíslenie škody sa odhaduje na sumu okolo 500 tisíc amerických dolárov, v prepočte ide zhruba o 420 tisíc eur.

Podľa vyjadrenia hovorcu českej centrály Jaroslava Ibeheja pre Rádiožurnál sa podarilo dolapiť vysokopostavených páchateľov. Tí mali využívať najmodernejšie kyberzločinecké nástroje a anonymizačné techniky.

Polícia ešte vo februári minulého roka zadržala dvoch členov skupiny priamo v Česku. Išlo o občanov Ukrajiny, ktorí prali špinavé peniaze nadobudnuté kyberzločinom. Aktuálne sa obaja nachádzajú v USA, kde im hrozí až 20 rokov za mrežami.

Naši susedia obdobnú skúsenosť s vydaním medzinárodne hľadaného hackera už majú. Išlo o Rusa Jevgenija Nikulina, ktorého česká polícia na americkú žiadosť zadržala v roku 2016. Nikulin mal stáť za útokmi na servery viacerých sociálnych sietí.


Klára Kaničárová