Čína zatkla svojich hackerov. Zoznam jej dali Američania.

Hackerov identifikovali americkí úradníci ako špiónov obchodných tajomstiev, ktoré mali kradnúť americkým firmám a následne ich predávať čínskym spoločnostiam.

Prezident Si počas svojej návštevy USA prisľúbil, že Peking sa v záujme zníženia napätia v kybernetickom priestore medzi oboma krajinami nezapojí do obchodnej kyberšpionáže. Na Biely dom vytvárali tlak americkí zákonodarcovia, ktorí žiadali trestanie čínskych spoločností podozrivých z obchodnej špionáže. Niet preto divu, že USA teraz očakávajú od Číny nielen papierové sľuby, ale aj činy v súlade s dohodou. Potvrdzuje to aj výrok člena americkej administratívy, ktorý sa vyjadril, že keď už Spojené štáty dospeli k zmluve s Pekingom, mali by mu aj dať príležitosť ukázať, či a ako je schopný ju dodržiavať. Dohoda uzavretá medzi Washingtonom a Pekingom obsahuje okrem iného aj čínsky záväzok včas reagovať na žiadosť USA o pomoc v oblasti kybernetického narušovania a kybernetických útokov.

Zatknutie hackerov prebehlo približne týždeň alebo dva pred návštevou čínskeho prezidenta Si Ťin-Pchinga v USA, ktorá sa uskutočnila koncom minulého mesiaca. Americká spravodajská služba a agentúry na dohľad nad dodržiavaním práv zostavili zoznam osôb podozrivých z hackovania amerických firiem, ktoré predložili čínskej strane. Čínska vláda tak v reakcii na americkú žiadosť zatkla bez väčšej publicity niekoľkých hackerov.

Americkí vládni predstavitelia a zástupcovia firem už dlhé roky Pekingu vyčítajú, že nebráni kybernetickej špionáži a následnému digitálnemu kradnutiu dát. Čína kategoricky odmieta všetky obvinenia zo špionáže a hackovania amerických spoločností.

(AS)