Čínski špióni hekli osem technologických gigantov

Čínski špióni hekli osem technologických gigantov

Medzi napadnutými firmami sú napríklad IBM, Fujitsu či Ericsson. 

Údajne čínski kyberšpióni v prepracovanej a dlhoročnej akcii napadli osem z najväčších poskytovateľov technologických služieb na svete. Využili niekoľko slabých miest v systémoch týchto spoločností.

Švédsky Ericsson už od roku 2014 do 2017 odolával vlnám útokov čínskych špiónov. Teraz firma zistila, že rovnakí hekeri sú späť. Jej experti však tentoraz presne videli, ako sa dostali do spoločnosti. Cesta čínskych špiónov viedla cez dodávateľa služieb informačných technológií Hewlett Packard Enterprise.

Hekeri boli napojení na čínske ministerstvo pre štátnu bezpečnosť. Do spoločnosti HPE prenikli pomocou služby cloud computing a použili ju ako odrazové miesto na útoky na zákazníkov tejto spoločnosti a drancovanie podnikových a vládnych tajomstiev, ktoré trvalo roky. Podľa amerických vyšetrovateľov išlo o súčasť snahy o podporu čínskych ekonomických záujmov.

Táto hekerská kampaň dostala meno Cloud Hopper. V USA už v decembri obvinili dvoch čínskych občanov z krádeže identity a rôznych podvodov. Operácia už vtedy zasiahla viacero technologických spoločností, ale koncom minulého roka sa vedelo len o Ericssone a Hewlett Packard Enterprise.

Reuters teraz označil šesť ďalších obetí – Fujitsu, Tata Consultancy Services, NTT Data, Dimension Data, Computer Sciences Corporation a DXC Technology.

Rozsah škôd zatiaľ nie je známy. Čínska vláda obvinenia ako vždy v podobných prípadoch popiera: „Čínska vláda sa nikdy v žiadnej forme nezúčastnila a nepodporila žiadnu osobu na vykonávanie krádeží obchodných tajomstiev.”

(SK)