Čínski vládni špióni údajne zaútočili na 30 amerických spoločností

Čínske mikročipy sa údajne nachádzali na základných doskách serverov, ktoré používa aj americká armáda.

Renomovaná agentúra Bloomberg zverejnila správu o čínskych mikročipoch, ktoré sa našli na amerických vojenských serveroch. Mikročipy podľa vyšetrovateľov vyvinula špeciálna jednotka čínskej armády, ktorá sa špecializuje na hardvérové útoky. Jej úlohou je zber informácií o pokročilých technológiách, ktoré používa americká armáda, americké ministerstvo obrany a CIA. Postihnuté boli údajne tri desiatky firiem.

Problém nahlásila spoločnosť Amazon už v roku 2015, ktorá predtým spustila nový projekt pod názvom Elemental Technologies na online prenos dát. Podobne ako iné veľké technologické spoločnosti aj Amazon využíva služby firmy Supermicro. Tá patrí k najväčším svetovým dodávateľom serverových dosiek a podľa Bloombergu si Supermicro necháva v Číne montovať svoje zariadenia.

Koncom roka 2015 pracovníci Elemental Technologies z bezpečnostných dovodov preskúmali základné dosky serverov, ktoré firma používa. Objavili pri tom mikročipy, ktoré neboli ich originálnou súčasťou.

Zistilo sa, že ide o čínske špionážne čipy. Ich hlavnou úlohou bolo manipulovať s operačným systémom, ktorý určuje pokyny k prenosu informácií na server. To umožňuje útočníkom zmeniť spôsob fungovania celého zariadenia.  

Bloomberg napísal, že ďalšou postihnutou firmou bol v roku 2015 Apple. Útok údajne táto spoločnosť ohlásila FBI. Vyšetrovatelia vraj na základe tejto informácie okamžite spustili rozsiahle pátranie.

Predstavitelia firmy však počas vypočúvania v kongrese tieto tvrdenia odmietli ako nepravdivé. Tvrdili, že čínske špionážne čipy sa na serveroch Applu nikdy nenašli. Informácie Bloombergu o Apple poprela aj FBI.

(DK)