Čínsky gigant Xiaomi sleduje svojich zákazníkov

Spoločnosť prisľúbila, že po novom si užívatelia budú môcť zbieranie údajov vypnúť.
Čínsky gigant Xiaomi sleduje svojich zákazníkov

Bezpečnostný výskumník Gabi Cirlig v rozhovore pre magazín Forbes označil telefóny od Xiaomi za „backdoor s funkciami telefónu“. Pri používaní smartfónu Redmi Note 8 totiž zistil, že firma zaznamenáva akú hudbu počúval, koľko času strávil na internete či aké webstránky si prehliadal. Tieto údaje podľa neho telefón posiela na servery v Singapure či Rusku.

Záležitosť na žiadosť Forebsu preveril aj výskumník Andrew Tierney, ktorý potvrdil, že niektoré údaje zhromažďujú aj dva prehliadače od Xiaomi. Ide o Mi Browser Pro a Mint Browser, ktoré majú v obchode Google Play spolu viac ako 15 miliónov stiahnutí.

Firma podľa nich tiež zbierala informácie o samotnom zariadení, a to vo forme jedinečného identifikačného čísla či verzie systému Android. Údaje o návykoch používateľa sa tak dali priradiť ku konkrétnemu zariadeniu.

Tento problém sa má týkať aj iných modelov, a to Xiaomi MI 10, Xiaomi Redmi K20 a Xiaomi Mi MIX 3.

Napriek tomu, že Xiaomi zistenia popiera, všetkým používateľom poskytne novú aktualizáciu prehliadačov Mint Browser a Mi Browser. Tá by mala poskytnúť užívateľom možnosť zapnúť a vypnúť zhromažďovanie údajov, a to aj v režime inkognito, v oboch prehliadačoch.

Spoločnosť verí, že zákony dodržiavajú a idú dokonca nad ich rámec.

(DL)