Ďalší gigant terčom ransomvéru: Svetová jednotka v produkcii mäsa vypla linky

Ďalší gigant terčom ransomvéru: Svetová jednotka v produkcii mäsa vypla linky

Firma JBS Food, najväčší producent mäsa na svete, musela pozastaviť svoju výrobu. Kybernetický útok, z ktorého sú podozrievaní Rusi, napadol jej prevádzky v niekoľkých krajinách. Firme pomáhajú postaviť sa na nohy vlády USA aj Austrálie.

JBS Food je v súčasnosti najväčším producentom hovädzieho mäsa a hydiny, s prevádzkami najmä v USA, Kanade, Austrálii a Veľkej Británii. Zamestnáva 245 tisíc ľudí a dodáva výrobky do takmer všetkých krajín sveta.

V nedeľu sa firma stala terčom rozsiahleho kyberútoku, ktorý ochromil jej prevádzku. O útoku ako prvá informovala dcérska spoločnosť JBS USA, ktorá potvrdila, že útok zasiahol IT systémy v Severnej Amerike a Austrálii.

„Spoločnosť podnikla okamžité kroky, pozastavila všetky dotknuté systémy, informovala úrady a aktivovala globálnu sieť IT profesionálov a externých odborníkov spoločnosti s cieľom vyriešiť situáciu.“

Firma v stanovisku tiež ubezpečila, že záložné servery spoločnosti neboli dotknuté a zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy o úniku dát zákazníkov, dodávateľov alebo zamestnancov. Bližšie podrobnosti o povahe kyberútoku však neuviedla.

Pomáha vláda USA aj Austrálie

JBS Food informovali o incidente vládu Austrálie aj Spojených štátov, ktoré v súčasnosti pomáhajú firme znovu spojazdniť jej prevádzky.

K celému incidentu sa pre ABC vyjadril aj austrálsky minister pre agrikultúru David Littleproud. Apeloval na rýchle spojazdnenie odstavenej technológie a navrátenie dôvery spotrebiteľom.

„Technológia, ktorú používajú je kľúčová pre zabezpečenie kvality hovädzieho mäsa, ktoré spracúvajú.“

Minister taktiež informoval, že JBS Food spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní v Austrálii.

Ruským vydieračom ide karta  

Littleproud zároveň podotkol, že momentálne by bolo predčasné zaoberať sa pôvodom kyberútoku.

„Pretože sa jedná o globálny útok, je dôležité zatiaľ nešpekulovať, či pochádza z nejakého konkrétneho miesta.“

No v utorok útok potvrdil aj Biely dom, ktorý zároveň dodal, že za ním zrejme stojí nemenovaná koordinovaná skupina z Ruska. Americká strana tiež špecifikovala, že išlo o ransomvérový útok – napadnutá spoločnosť obdržala od útočníkov požiadavku na výkupné.

„Biely dom v tejto veci rokuje priamo s ruskou vládou […] FBI incident vyšetruje a CISA v spolupráci s FBI poskytuje technickú podporu firme pri zotavení sa z ransomvérového útoku, “ dodala zástupkyňa tlačovej tajomníčky Bieleho domu Karine Jean-Pierre.

Na útok doplatia najmä zamestnanci

Littleproud zároveň varoval pred závažným ekonomickým dopadom na pracovníkov firmy, neuviedol však konkrétnejšie odhady. Všetko bude závisieť od toho, ako dlho ostane výroba odstavená.

„…ide o dodávateľský reťazec, ktorý začína od brány farmy, cez kŕmne dávky a vodičov nákladiakov.“

Podobné obavy vyjadril aj tajomník Austrálskeho zväzu zamestnancov mäsového priemyslu Matt Journeaux. Uviedol, že výpadok v dôsledku kyberútoku sa dotkne tisícky zamestnancov len v samotnej Austrálii, keďže sa nebudú môcť vrátiť do práce.


Lukáš Janovič