Donald Trump pozastavil prevzatie spoločnosti Qualcomm

Komisia pre zahraničné investície sa obáva o americkú národnú bezpečnosť. Môže ju ohroziť prevzatie špičkovej technologickej firmy.

Americký prezident Donald Trump v pondelok 12. marca nariadil pozastaviť kúpu spoločnosti Qualcomm inou americkou spoločnosťou Broadcom so sídlom v Singapure. Obchod v hodnote 117 miliárd dolárov by bol doteraz najväčším v technologickom priemysle.

O prevzatí Qualcommu Broadcomom sa hovorilo už v novembri 2017. Qualcomm so sídlom v San Diegu v Kalifornii je známy svojou takmer monopolnou pozíciou na trhu high-end čipov SnapDragon do smartfónov. Touto transakciou by sa spoločnosť Broadcom stala tretím najväčším výrobcom čipov na svete po spoločnostiach Intel a Samsung Electronics.

Qualcomm momentálne patrí k lídrom v oblasti 3G a 4G technológií, vďaka čomu je vo výbornej pozícii v boji o ovládnutie technológie 5G. Tá poskytuje nielen rýchlejšie pripojenie, ale aj akýsi základ pre vznikajúce technológie, ako sú autonómne autá alebo streamovanie virtuálnej reality.

V nariadení prezidenta z 12. marca 2018 sa uvádza, že na základe odporúčania Komisie pre zahraničné investície v Spojených štátoch a získaných dôkazov o možnom narušení a oslabení národnej bezpečnosti sa Donald Trump rozhodol obchod zakázať a zrušiť. Broadcom sa 14. marca formálne podriadil nariadeniu a od prevzatia Qualcommu upustil.

Komisia varovala, že prevzatie Qualcommu by mohlo v budúcnosti viesť k obmedzeniu jeho inovácií a inovačných aktivít z dôvodu interného rozhodnutia Broadcomu znížiť výdavky na výskum a vývoj v Qualcomme, keby ku kúpe došlo. To by mohlo viesť k oslabeniu jeho pozície lídra v tejto oblasti a zníženiu jeho dlhodobej konkurencieschopnosti. V konečnom dôsledku by hrozilo, že trh by ovládli čínske spoločnosti ako napríklad Huawei, ktorý vlastní približne desať percent základných patentov na 5G technológiu. Ťažisko 5G výskumu a obrovský trhový podiel by sa teda presunul z USA do Číny.

Čínske spoločnosti Huawei alebo ZTE však už v roku 2012 preverovali americké úrady pre podozrenie, že ich zariadenia môžu slúžiť ako potenciálne nástroje na špionáž a môžu predstavovať kritickú hrozbu pre americkú infraštruktúru. Portál Axios získal interný dokument Národnej rady pre bezpečnosť Spojených štátov, v ktorom sa uvádza, že Čína začína víťaziť v boji o algoritmy umelej inteligencie a neúspech vo vytvorení americkej 5G siete by poskytlo Číne trvalú výhodu v oblasti informačných technológií (a mohla by teda predstavovať bezpečnostné riziko pre USA).

Nariadenie prezidenta Donalda Trumpa pozastaviť predaj spoločnosti Qualcomm prišlo v čase, keď americký prezident podporil plán zaviesť 25-percentné importné clo na oceľ a desaťpercentné clo na hliník. Obe rozhodnutia vyvolali vo svete kritiku a hrozby zavedenia odvetných opatrení, čo by mohlo viesť k vypuknutiu obchodnej vojny.

(RB)