ESET odhalil špionáž vo východnej Európe, medzi obeťami sú aj Slováci

ESET odhalil špionáž vo východnej Európe, medzi obeťami sú aj Slováci

Jednou z postihnutých krajín je aj Slovensko.

Analytici spoločnosti Eset odhalili pokročilý malvér, ktorý sa používa pri špionážnych operáciách zameraných na vlády a diplomatov z východnej Európy. Páchatelia útoky vykonali pomocou predtým neznámej platformy, ktorú výskumníci nazvali Attor.

Podľa analýzy útočníci, ktorí používajú túto platformu sa už od roku 2013 zameriavajú na diplomatické misie a vládne inštitúcie najmä z Ruska a z východnej Európy. Ukazuje sa, že častým terčom sú aj používatelia, ktorí majú zvýšený záujem o svoje súkromie.

Napriek tomu, že Attor funguje už aspoň šesť rokov, výskumníci identifikovali len niekoľko desiatok obetí. Z piatich najpostihnutejších krajín je Slovensko na treťom mieste, hneď po Rusku a Ukrajine.

Zdroj: ESET

Attor funguje na princípe získavania informácií o aktivitách obetí vytváraním snímok obrazovky z ich zariadení počas používania nástrojov na digitálne podpisovanie, VPN služby od HideMyAss!, e-mailovej služby Hushmail a nástroja na šifrovanie pevného disku TrueCrypt. Okrem toho sa zameriava na vybrané aplikácie niekoľkých ruských služieb. Patria medzi ne dve najpopulárnejšie sociálne siete v Rusku (Odnoklassniki, VKontakte) a služby VoIP poskytované ruským telekomunikačným operátorom (Mutifon).

Nazhromažené údaje sa následne prepošlú na vzdialený server. Attor pritom používa dva triky na skrytie tejto komunikácie pred používateľmi – riadiaci server pripojený do TOR siete, ktorý znemožňuje vysledovanie páchateľov, a rôzne doplnky, ktoré skryjú komunikáciu v bežnom prenose webového prehliadača alebo aplikácie pre okamžité správy.

Platforma tiež využíva takzvaný fingerprinting z GSM zariadení. Tento doplnok zhromažďuje informácie o pripojených modemových alebo telefónnych zariadeniach a pripojených úložných jednotkách.

Výskumníčka Esetu Zuzana Hromcová hovorí, že fingerprinting môže slúžiť ako základ na ďalšie krádeže údajov. Ak sa útočníci dozvedia o type pripojeného zariadenia, môžu vytvoriť a nasadiť prispôsobený doplnok, ktorý bude nielen schopný ukradnúť údaje zo zariadenia, ale aj v ňom vykonať zmeny.

(SK)