EÚ chce spolupracovať s Britániou v oblasti kybernetickej bezpečnosti aj po Brexite

EÚ chce spolupracovať s Britániou v oblasti kybernetickej bezpečnosti aj po Brexite

Spoločná reakcia na kybernetické hrozby je podľa hlavného vyjednávača pre Brexit nutná pre obidve strany.

Oneskorený odchod Spojeného kráľovstva z Európske únie stále závisí od britského parlamentu. V prípade súhlasu sa Británia musí dohodnúť s Európou na svojom budúcom vzťahu najneskôr do konca roku 2020.

Dôležitou témou na týchto pojednávaniach sa stáva kyber-kriminalita a bezpečnosť sietí. Je potrebné si uvedomiť, že Brexitom sa spolupráca medzi Britániou a EÚ nekončí, ale naopak, vytvára to možnosť užšej spolupráce v kritických oblastiach akou je kybernetická bezpečnosť. Uviedol to Michel Barnier, hlavný vyjednávač Európskej komisie pre Brexit na technologickej konferencii WebSummit v Lisabone.

Kľúčovou je podľa Barniera schopnosť spoločne reagovať na kybernetické útoky. Spolupráca by preto mala zahŕňať výmenu skúsenosti a informácií o kybernetických hrozbách a technikách útočníkov.

Hlbšia spolupráca má pomôcť Európe dobehnúť USA a Čínu v technologickej oblasti. Barnier upozorňuje, že zatiaľ čo Európa viedla prvú priemyselnú revolúciu, v súčasnosti zaostáva.

Veľká Británia už vopred začala s prípravami na ochranu firiem a občanov pred kybernetickými útokmi. V spolupráci s univerzitami a zástupcami globálnych firiem podporila nové projekty investíciou takmer 200 miliónov libier.

(RV)