Európsky parlament chce zákaz používania autonómnych bojových robotov

Európski poslanci schválili uznesenie o medzinárodnom zákaze “zabijackých robotov”. Cieľom je predísť ďalšiemu vývoju a používaniu autonómnych zbraní, ktoré môžu zabíjať bez ľudského zásahu.

V auguste sa v sídle OSN stretli odborníci z rôznych krajín, aby diskutovali o spôsoboch definovania a zaobchádzania s počítačom ovládanými zbraňami.

Augustové rozhovory nepriniesli konsenzus. Izrael, Južná Kórea, Rusko a USA sa postavili proti novým opatreniam. Chcú vraj preskúmať potenciálne “výhody” autonómnych zbrojných systémov.

Podľa niektorých poslancov Európskeho parlamentu, by nová legislatíva mohla obmedziť vedecký pokrok umelej inteligencie.

Návrh Európskeho parlamentu predchádza novembrovému kolu rokovaní v OSN. Jeho výsledok sa zatiaľ nedá odhadovať, hoci napríklad podľa experta na bezpečnostnú politiku za skupinu zelených Bodela Valera “autonómne zbrojné systémy musia byť zakázané na medzinárodnej úrovni. Rozhodovanie o živote a smrti by nikdy nemalo byť vyňaté z ľudských rúk a odovzdané strojom”.

Výskumná pracovníčka pre umelú inteligenciu Rasha Abdul Rahimová tvrdí, že “technologický pokrok je ďaleko pred medzinárodným právom, úplným zákazom autonómnych zbrojných systémov by sa mohlo zabrániť niektorým skutočne katastrofálnym scenárom”. Varovala pred novými pretekmi v zbrojení, ktoré by viedlo k rozširovaniu týchto zbraní.

(DK)