Európsky súdny dvor: Dohoda EÚ a USA o zdieľaní osobných dát je neplatná

Európsky súdny dvor vo svojom utorkovom rozhodnutí nariadil, že transatlantická dohoda o zdieľaní osobných údajov a ich ochrane a ukladaní Safe Harbour je neplatná. Rozhodnutie tak môže skomplikovať fungovanie spoločnostiam ako Facebook či Google.

V roku 2000 podpísali Spojené štáty a Európska únia dohodu, ktorá bola výsledkom takmer dvojročných rokovaní. Dohoda nazvaná Safe Harbour tak doteraz umožňovala americkým spoločnostiam použiť jednotný štandard na ochranu súkromia a ukladania dát užívateľov v USA a v Európe, a taktiež aj vzájomné zdieľanie osobných údajov. Európsky súdny dvor tento týždeň rozhodol, že sociálne siete ako Facebook či Twitter alebo spoločnosti ako Google či Microsoft môžu čeliť kontrole dátových regulátorov z jednotlivých členských krajín Európskej únie. Na plnenie dohody Safe Harbour sa spoliehalo aj ďalších 4500 amerických firiem, ktoré pôsobia v oblasti technológie, finančných a pohostinských služieb.

Podnet na preskúmanie Európskym súdnym dvorom podal Maximillian Schrems, ktorého k činu viedli odhalenia bývalého zamestnanca NSA Edwarda Snowdena. Schrems sa v roku 2013 obrátil na írsky súd, pretože nesúhlasil s presunom svojich osobných údajov z Facebooku na americké servery.

Európsky súdny dvor vo svojom rozhodnutí objasňuje, že Safe Harbour má rôzne úskalia. Americké úrady sa napríklad nemusia v prípadoch verejného záujmu, pri vynucovaní práva a zaisťovaní bezpečnosti riadiť touto dohodou. Regulačné orgány členských štátov Európskej únie zas nemajú možnosť kontrolovať, či je presun dát v súlade so smernicou o ochrane osobných údajov.

Podľa rozhodnutia Súdneho dvora môžu teraz jednotlivé európske krajiny zaviesť vlastné nariadenia na manipuláciu s dátami ich občanov americkými spoločnosťami a môžu dokonca aj pozastaviť prenos údajov do USA. Írsky súd sa tak bude zaoberať preskúmaním situácie, či Facebook poskytol svojim užívateľom dostatočnú ochranu dát, čo môže viesť aj k pozastaveniu prenosu dát jeho užívateľov na americké servery.

Rozhodnutie sa tak dotýka práva amerických úradov na prístup k obsahu elektronickej komunikácie. Americký prezident Barack Obama sa počas svojej tlačovej konferencie vyjadril, že Spojené štáty majú z tohto rozhodnutia obavu. Predovšetkým preto, že bolo postavené na základe nesprávnej interpretácie programu PRISM Národnej bezpečnostnej agentúry.

Edward Snowden na svojom Twitteri bezprostredne po rozhodnutí Európskeho súdneho dvora pogratuloval Maxovi Schremsovi so slovami: “You’ve changed the world for the better.” („Zmenili ste svet k lepšiemu“).

(AS)