Facebook chce sledovať aktivitu používateľov mobilných zariadení

Facebook chce sledovať aktivitu používateľov mobilných zariadení

Nová aplikácia bude sledovať aktivitu používateľov. Facebook za zdieľanie osobných dát ponúka finančnú odmenu.

Facebook v utorok predstavil novu aplikáciu Study, ktorá bude sledovať, čo robia používatelia na svojich telefónoch. Za zdieľanie týchto informácii im firma zaplatí.

Spoločnosť mala už predtým dve podobné aplikácie. Obe však spoločnosť stiahla po kritike za zasahovanie do súkromia a porušovanie smerníc App Store.

Napríklad aplikácia Facebook Research bola určená pre používateľov vo veku od 13 do 35 rokov a mesačne im vyplácala 20 dolárov za sledovanie ich aktivít na mobilných zariadeniach. V júni 2018 firma stiahla aj aplikáciu Onavo VPN.

Study je dostupná zatiaľ iba cez Google Play Store a aj to iba v Spojených štátoch a Indii. Nainštalovať si ju môžu ľudia starší ako 18 rokov. Aplikácia od nich bude zbierať informácie o tom, aké aplikácie využívajú, ako dlho ich používajú a aké funkcie v nich využívajú.

Facebook vďaka tomu chce získať prehľad o tom, ako ľudia využívajú služby jeho konkurentov, a ktoré z nich patria k najpoužívanejším.

Aplikácia nebude sledovať názvy účtov či hesla, nebude poskytovať údaje iným spoločnostiam, slúžiť na reklamné účely a nebude ani zbierať citlivé informácie z telefónov, ako sú napríklad fotky a história vyhľadávania na internete.

Facebook zatiaľ neoznámil, koľko bude používateľom za zdieľanie dát platiť.

(HH)