Facebook a Microsoft zablokovali stovky stránok, hakeri už útočia aj na republikánov

Facebook a Microsoft zablokovali stovky stránok, hakeri už útočia aj na republikánov

Facebook zrušil stovky stránok a účtov. Niektoré z nich mali mať prepojenie na Rusko. Zároveň Microsoft odhalil útoky na konzervatívne think-tanky, za ktorými má tiež byť Kremeľ.

Len nedávno Facebook obvinil Rusko zo zasahovania do amerických volieb. Tento týždeň zas odstránil 625 stránok a účtov s pôvodom v Iráne, s ktorým má USA veľmi napäté vzťahy. Dôvodom je “koordinované neautentické správanie“. Účty mali ovplyvňovať používateľov v USA, Spojenom kráľovstve, Latinskej Amerike, ale aj na Blízkom východe.

Okrem toho Facebook odstránil nespresnený počet účtov, ktoré “môžu mať napojenie na zdroje, ktoré predtým americká vláda identifikovala ako ruské vojenské spravodajské služby“. Tieto účty sa zameriavali najmä na dianie na Ukrajine a v Sýrii.

Facebook však odmietol zablokovanie spájať s nadchádzajúcimi voľbami. “Nie sme v pozícii posudzovať motiváciu týchto pochybných aktérov, ani to, čo sa pokúšali, či nepokúšali dosiahnuť“, vyhlásil vedúci oddelenia kybernetickej bezpečnosti Facebooku Nathaniel Gleicher.

Krátko po Facebooku oznámil aj Twitter, že tiež identifikoval stovky účtov ovplyvňujúcich názory voličov. Aj ony mali pôvod v Iráne a Twitter ich zablokoval z dôvodu “koordinovanej manipulácie“.

V utorok sa pridal Microsoft, keď oznámil, že americkí politici a ich strany boli v minulých týždňoch terčom kybernetického útoku. Za útokmi údajne stoja aj Rusi obvinení zo zasahovania do volieb v roku 2016. Má ísť o Kremľom podporovanú skupinu Fancy Bear.

Tá istá skupina napojená na ruské vojenské spravodajské služby je podozrivá z krádeže a šírenia citlivých dokumentov a e-mailov Demokratickej strany a spolupracovníkov Hillary Clintonovej.

Minulý týždeň dostal Microsoft od federálneho súdu povolenie na zrušenie webstránok, ktoré napodobňovali prihlasovacie stránky amerického senátu, e-mailu Office 365 a republikánskych think-tankov International Republican Institute a Hudson Institute. Používateľa sa snažili oklamať, že používa oficiálne odkazy, presmerovali ho však na hakermi vytvorené imitácie stránok. Presmerovaný používateľ na nich zadá reálne heslo, ktoré sa tak dostane do rúk hakerov.

Oba spomínané think-tanky nemajú dobré vzťahy s Donaldom Trumpom a sú veľmi kritické k Putinovmu Rusku. Napríklad Hudson Institute sa venuje skúmaniu kleptokracii vo svete, pričom Rusko je hlavným terčom.

International Republican Institute zas dlhé roky pracuje na propagovaní demokracie. V predstavenstve je niekoľko významných republikánov, ktorí veľmi kritizovali stretnutie Trumpa s Putinom. Okrem iných aj dvaja bývalí kandidáti na prezidenta Mitt Romney a John McCain.

Predchádzajúce útoky mierili na demokratov a Hillary Clintonovú, útok na inštitúty blízke republikánom sú novinkou. “Toto je ďalšia ukážka toho, že Rusi nerobia jednostranné útoky, ale útoky, ktoré považujú za svoj národný záujem”, tvrdí Eric Rosenbach z Harvardovej Univerzity. “Je to o narúšaní každej skupiny, ktorá spochybňuje fungovanie putinovho Ruska doma i vo svete,” dodáva.

Hoci Microsoft nemá dôkazy, že sa hakerom podarilo zmocniť hesiel, útok považuje za bezpečnostnú hrozbu: “Veríme že všetci kandidáti na federálnej, štátnej, aj lokálnej úrovni, takisto ako think-tanky a politické organizácie, sú cieľom útoku“.

Spoločnosť už ponúkla bezplatnú pomoc politikom aj politickým organizáciám. Chce tak pomôcť pri odrážaní hakerských útokov, aj pri zabezpečení systémov.

Zdroj: Antipropaganda.sk