Facebook vybraným firmám posielal informácie o svojich klientoch

Spoločnosti Netlfix, Lyft, Airbnb a Badoo sú na privilegovanom bielom zozname, vďaka ktorému majú prístup k údajom o priateľoch svojich klientov, ktorí používajú Facebook.

V stredu britský politik Damian Collins zverejnil interné emaily Facebooku. Odhaľujú, ako spoločnosť narába s údajmi o priateľoch používateľov Facebooku. Aj napriek tomu, že v roku 2015 firma obmedzila prístup k používateľským údajom iným firmám, dodnes s niektorými spoločnosťami spolupracuje. Medzi vybranými sú napríklad Netflix, Lyft, Airbnb a Badoo.

K zverejneniu došlo po tom, ako sa Collins po návšteve Spojených štátov dostal k dokumentom od vývojára pre mobilné aplikácie Six4Three. Získané emaily sú zhromaždené v 250-stranovom dokumente, ktorý je súčasťou súdneho sporu medzi spoločnosťou Facebook a Six4Three. Materiál odhaľuje spôsob, akým Facebook sledoval rast svojej konkurencie od roku 2012 do roku 2015. Na základe toho spoločnosť rozhodovala, kto bude mať prístup k používateľským údajom.  

V roku 2014 si spoločnosť spolu s vedením operačnej spoločnosti Sheryl Sandberg vybrala 100 “priateľských aplikácii”, ktoré najviac platili za svoje reklamy na Facebooku.  

Ten následne vo veľkom zhromažďoval informácie z profilov priateľov používateľov týchto aplikácií a vybraným firmám ich poskytoval. Osobne sa v tom angažoval aj Mark Zuckerberg.

Najnovšie zistenia súvisia aj s veľkým škandálom spoločnosti Cambridge Analitica, ktorá bez vedomia používateľov Facebooku používala ich osobné údaje a poskytla ich volebnému tímu Donalda Trumpa.

(DK)