Fantómové obrázky dokážu prekabátiť autopilot Tesly

Cestnú premávku môžu ohroziť aj hackeri – stačí billboard v internete a nezodpovedný vodič.
Fantómové obrázky dokážu prekabátiť autopilot Tesly

Výskumníci z Ben Gurionovej univerzity v izraelskom Negeve strávili posledné dva roky experimentovaním s „fantómovými“ obrázkami, ktoré dokážu oklamať poloautomatické riadiace systémy áut. V sérii pokusov sa im pomocou svetelných projekcií na cestách či billboardoch podarilo zmanipulovať autopilot Tesly.

Pravda či fikcia?

Tím vedcov v rámci prvého výskumu začiatkom tohto roku premietal na cestu takzvané fantómové obrázky – vizuálne objekty, ktoré autopilot považuje za reálne v čase. Fantómy môžu byť vytvorené projektorom, no napríklad aj zobrazené na digitálnej obrazovke.

Zdroj: Ben Nassi, Ben-Gurion University

Univerzitní výskumníci takýmto spôsobom projektovali chodcov, dopravné značky či dopravné prostriedky. V nočnom prostredí dokázali oklamať dva najvyužívanejšie Tesla autopiloty – model X s hardvérom 2.5 a 3 a Mobileye 630. Tie na fantómy reagovali spôsobom, ako keby išlo o reálne osoby či objekty.

V poslednom výskume vedci testovali takzvané fantómové útoky. Ide o fantómy, ktoré sa objavujú na digitálnych obrazovkách iba na zlomky sekúnd, napríklad v reklamných bilboardoch. Experimentom dokázali elektromobil opäť oklamať a prinútiť ho tak z pribrzdeniu či úplnému zastaveniu.

Tím výskumníkov varuje pred útokmi, v rámci ktorých môžu hackeri nasadiť fantómy do billboardov pripojených na internet. Tie by mohli spôsobiť na cestách zápchy, v horšom prípade dopravné nehody. Takýto typ útoku na billboardoch nezanecháva fyzické dôkazy, môže byť vykonaný aj na diaľku a nevyžaduje špeciálnu expertízu.

 

Zodpovednosť šoféra

Tesla sa v e-maile adresovanom výskumníkom vyjadrila, že „autopilot je funkcia asistencie vodičovi, ktorá je určená na využitie iba u plne sústredeného vodiča, ktorý má ruky za volantom a je pripravený kedykoľvek prevziať kontrolu.

Skúsenosti z praxe sú však iné. Prieskum z roku 2019 poukázal na to, že takmer polovica opýtaných vodičov považuje zloženie rúk z volantu počas šoférovania s autopilotom za bezpečné. Šesť percent respondentov sa dokonca vyjadrilo, že je v poriadku zdriemnuť si za volantom, keď je zapnutý autopilot.


Lenka Gallovičová