FBI zaplatila univerzite za odhalenie užívateľov Toru

Jeden milión dolárov si údajne zarobila Pittsburgská univerzita za to, že pomohla FBI odhaliť používateľov Toru, ktorí službu ponúkajúcu anonymné surfovanie zneužívali na obchod s drogami.

Riaditeľ projektu Tor, Dingledine, obvinil Univerzitu Carnegie Mellon, že od FBI prijala minimálne jeden milión dolárov za minuloročný útok na používateľov Toru.

Vyšetrovatelia vďaka nemu údajne získali dôkazy proti členom the Silk Road, čo je skrytá stránka podobná eBayu. Využívajú ju na čierny obchod s drogami, zbraňami a ďalšími nelegálnymi tovarmi a službami. Útok sa skončil zatknutím minimálne sedemnástich ľudí.

Dingledine vyhlásil, že útoky neboli v súlade so zatykačom získaným FBI ani pod dohľadom kontrolnej komisie univerzity: „Myslíme si, že je nepravdepodobné, aby mali platný zatykač, keďže útok nebol úzko zameraný na kriminálnikov a nelegálne aktivity, ale na mnoho používateľov naraz.“

Univerzitu s útokom spája prezentácia výskumu na bezpečnostnej konferencii Black Hat 2014 na tému “Napadnutie Toru: odhalenie používateľov v rámci rozpočtu”, ktorá bola tesne pred začiatkom podujatia stiahnutá z programu.

Obvinenie prišlo po zverejnení správy, ktorá našla odkaz v právnych dokumentoch získaných obhajcami údajného drogového dílera Briana Richarda Farrella. Podľa týchto dokumentov prokurátori získali jeho identitu „na základe informácií získaných počas univerzitného výskumu, ktorý využíval vlastné počítače na anonymnej sieti“.

Šéf Toru kritizoval univerzitu za porušovanie akademickej etiky, pretože podľa neho pomohla narušiť súkromie bežných používateľov služby. Myslí si, že tento útok sa stane precedensom, ktorý ohrozuje ľudské práva. Univerzita zatiaľ na jeho tvrdenia nereagovala.

Počas minuloročného záťahu na Silk Road bolo zadržaných 144 000 bitcoinov v hodnote vyše 47 miliónov dolárov. Časť z nich skončila v dražbe. Vo štvrtok  americká Federálna policajná služba oznámila, že sa jej podarilo predať 40-tisíc bitcoinov za 14,6 milióna dolárov štyrom výhercom dražby.

Viac o projekte Tor, ktorý slúži na anonymné surfovanie po internete, si môžete prečítať v našom článku.

(EN)