Francúzsko chce po teroristických útokoch zakázať Tor

Francúzsko pripravuje novú legislatívu, ktorá by mohla obmedziť anonymitu na internete. Krajina by sa tak mohla pripojiť k štátom ako sú Čína, Rusko či Irán, ktoré už takéto obmedzenia zaviedli.

Po parížskych teroristických útokoch pripravuje francúzska vláda nové opatrenia, ktoré sa budú * by sa mohli týkať i anonymity na internete a blokovania verejných Wifi sietí. Podľa dvojstranového dokumentu ministerstva vnútra, na ktorý sa odvoláva Denník Le Monde, by pripravovaná legislatíva mohla byť predložená už v januári 2016. Týkať sa má úpravy výnimočného stavu a nových protiteroristických opatrení. Francúzski policajti by prostredníctvom pripravovaných opatrení radi posilnili svoje právomoci.

Nový zákon by podľa francúzskych policajtov mal zakázať používanie anonymizačnej služby Tor, ktorá sa stala populárnou najmä po zverejnení dokumentov, ktoré zverejnil Edward Snowden. Využíva ju široké spektrum ľudí od novinárov až po kyberzločincov nakoľko umožňuje maskovať identitu užívateľa internetu.

Spôsob, akým by mala byť táto služba blokovaná, zatiaľ nie je známy, no Francúzsko by nebolo prvou krajinou, ktorá by tak učinila. Tor je zakázaný v Číne a isté obmedzenia platia i v Rusku a Iráne. Vláda sa tak rozhodla učiniť po tom, čo teroristi pri útokoch použili šifrovanú komunikáciu. Či použili aj Tor však nie je potvrdené.

Druhou požiadavkou francúzskych policajtov je zákaz verejných a zdieľaných wi-fi sietí počas výnimočného stavu. Francúzska vláda má počas neho omnoho širšie právomoci, ktoré sú ešte pozostatkom vojny v Alžírsku. Môže zakázať verejné zhromaždenia, uzavrieť verejné priestory, divadlá, bary, múzeá, vykonávať osobné prehliadky bez súdneho povolenia, zaisťovať majetok podozrivých z terorizmu atď.

Toto opatrenie vyzdvihujú najmä bezpečnostné zložky, ktoré majú problémy s identifikáciou užívateľov pripojených na tieto siete. Polícia tiež navrhla, aby mohla vykonávať prehliadky vozidiel, batožiny a osôb bez udania dôvodu. Ak túto legislatívu Francúzsko schváli, stane sa prvou európskou krajinou, ktorá by zakázala používanie Toru. Zjednodušilo by to síce prácu polície, ale zároveň by sa narušilo súkromie a onlinová bezpečnosť pre všetkých obyvateľov.

(MK)

*Pôvodný text článku nesprávne naznačoval, že opatrenia už sú súčasťou pripravovanej legislatívy. Dokument, na ktorý sa odvoláva denník Le Monde, však hovorí iba o návrhoch z dielne francúzskych policajtov. Či sa stanú súčasťou legislatívy, nie je zatiaľ známe. Za chybu, ktorá vznikla prebratím nesprávnej informácie, sa čitateľom ospravedlňujeme.