Google a Apple nebudú používať údaje z GPS vo svojom sledovacom systéme

Spoločnosti chcú pomôcť vývojárom s vytvorením sledovacích aplikácií, ktoré budú mapovať šírenie nového koronavírusu.
Google a Apple nebudú používať údaje z GPS vo svojom sledovacom systéme

Giganti mobilného priemyslu Apple a Google oznámili, že vo svojom spoločnom sledovacom systéme, ktorý má pomôcť mapovať šírenie nákazy COVID-19, nebudú používať údaje z GPS, informovala agentúra Reuters.

Konkurenčné spoločnosti spojili svoje sily minulý mesiac. Ich cieľom je vyvinúť systém, ktorý bude kontrolovať stretnutia nakazených osôb a ktorý by v prípade vystavenia riziku upozornil ostatných na možnú nákazu.

Spoločnosti sa dohodli, že na sledovanie polohy používateľov využijú menej dotieravú technológiu Bluetooth. Chcú totiž zabrániť narušeniu súkromia používateľov a neoprávnenému zhromažďovaniu osobných údajov zo strany štátu, ktoré hrozí v prípade použitia lokalizačných údajov z GPS. 

Google a Apple poskytnú svoje riešenie vývojárom mobilných aplikácií, ktoré sú určené pre štát a orgány verejného zdravotníctva v dvoch fázach. V prvej zverejnili rozhranie pre programovanie aplikácií (API), ktoré umožňuje aplikáciám fungovať na zariadeniach s Android a iOS. Druhou fázou bude zakomponovanie tejto funkcie priamo do operačných systémov zariadení. Tým sa má navýšiť počet používateľov systému a zároveň aj jeho efektívnosť.

Mobilné zariadenia s touto technológiou budú cez Bluetooth pravidelne vysielať a prijímať signály s náhodným osobným identifikátorom užívateľa. Pôjde o reťazec náhodných čísel, ktoré sa budú meniť každých desať až dvadsať minút. V prípade kontaktu osôb si zariadenia vymenia svoje identifikátory a uložia ich. Google ďalej upresnil, že spoločnosti ani užívatelia nebudú môcť na základe identifikátora rozpoznať identitu nakazenej osoby.

Spoločné postupy

Do rokovaní o pravidlách sledovania stretnutí s infikovanými zasiahla aj Európska komisia. Svojim odporúčaním apelovala najmä na zjednotenie postupov pri vývoji aplikácií, aby bolo možné pokračovať v predchádzaní nákaze aj po otvorení hraníc. 

Ich účinnosť však závisí od viacerých faktorov, mimo iné od počtu používateľov, ktorí si ju stiahli a súhlasili so spracovaním údajov.

„Ďalšími dôležitými faktormi sú dôvera verejnosti, že údaje budú chránené primeranými bezpečnostnými opatreniami a že sa budú používať výhradne na varovanie jednotlivcov, ktorí mohli byť vystavení vírusu.“

(AP + VK)