Google ukončí spoluprácu s Huawei, zmizne Gmail aj YouTube

Google ukončí spoluprácu s Huawei, zmizne Gmail aj YouTube

Obchodná vojna medzi Washingtonom a Pekingom postihne aj výrobcov čipov.

Spoločnosť Google nasleduje nedávne rozhodnutie americkej vlády a pozastavuje obchod s telekomunikačným gigantom Huawei. Čínska firma sa tak nedostane k hardvéru, softvéru ani iným technickým službám, ktoré nie sú verejne dostupné cez licenciu open-source. S informáciu prišla ako prvá agentúra Reuters.

Americké ministerstvo obchodu zaradilo čínsky Huawei na takzvaný zoznam subjektov minulú stredu. Ktokoľvek zaradený na tento zoznam musí pred nákupom amerických technológií najprv získať povolenie od vlády.

Ministerstvo v stanovisku uvádza, že tak urobilo po tom, čo získalo informácie, podľa ktorých sa Huawei zapája do aktivít, ktoré sú v rozpore so záujmami USA.

„Tento krok zabráni zahraničným subjektom, aby využívali americké technológie na účely, ktoré by potenciálne mohli oslabiť národnú bezpečnosť USA a jej záujmy v zahraničí,“ upozornil minister obchodu Wilbur Ross.

Aplikácie a podpora po novom

Hovorca Google potvrdil, že tento zákaz bude platiť len pre nové zariadenia.

„Pre užívateľov našich služieb, Google Play a bezpečnostná ochrana od Google Play Protect budú aj naďalej fungovať na už existujúcich zariadeniach Huawei.“

Terajším užívateľom tak nehrozí, že stratia prístup k aktualizáciám mobilných aplikácií. Do budúcna však Huawei stratí technickú podporu od Google a prístup k predinštalovaným aplikáciám. Okrem Google Play budú na nových produktoch chýbať aj YouTube, Gmail alebo Google mapy.

Zariadenia s „čistým“ operačným systémom Android tak môžu naraziť na problém. Hoci tento zákaz výrazne neovplyvní zákazníkov v Číne, ktorí k väčšine týchto aplikácií a služieb nemajú prístup už dnes, za jej hranicami sú bežnou súčasťou novozakúpených produktov. Ich absencia tak môže znevýhodniť produkty Huawei na iných trhoch – na americkom sú de facto úplne zakázané.

Ako upozorňuje portál The Verge: „Znamená to tiež, že Huawei bude schopný poskytovať bezpečnostné aktualizácie pre Android len za predpokladu, že spoločnosť využije vlastný systém aktualizácií.“

Pridali sa aj Intel a Qualcomm

Obchod s čínskym telekomunikačným gigantom pozastavili aj americkí výrobcovia čipov. Podľa Bloombergu mali firmy Intel, Qualcomm, Xilinx a Broadcom odkázať svojim zamestnancom, že svoje produkty nebudú až do odvolania dodávať Huawei.

V očakávaní tohto zákazu mal Huawei údajne od polovice roka 2018 hromadiť do rezervy toľko dovezených čipov a iných komponentov, aby dokázal pokryť prevádzku na tri mesiace. Popritom mal pracovať na vývoji vlastných čipov.

Podľa Ryana Koontza, investičného analytika z Rosenblatt Securities, je Huawei „silne závislý od amerických polovodičov a zastavenie dodávok kľúčových komponentov by ho mohlo vážne ochromiť“. V Číne to ďalej môže „spomaliť budovanie 5G siete“.

Odpoveď z Číny

Čínska spoločnosť v pondelok prisľúbila, že bude aj naďalej poskytovať bezpečnostné aktualizácie a iné služby po zakúpení produktov Huawei a Honor.

Riaditeľ spotrebiteľskej obchodnej skupiny Huawei Richard Yu však ešte v marci pre nemecký denník Die Welt potvrdil, že firma má v zálohe aj plán B.

„Pripravili sme vlastný operačný systém. Ak by došlo k tomu, že tieto systémy (Android a Windows) už nebudeme môcť používať, boli by sme pripravení.“

Podľa členky predsedníctva Huawei Catherine Chenovej zákaz nakoniec poškodí americkú ekonomiku. Vo svojom blogu píše, že ohrozené sú desaťtisíce pracovných miest v spoločnostiach, ktoré doteraz s Huawei obchodovali, ale už nebudú môcť.

Varuje tiež, že zákaz zabráni menším telekomunikačným operátorom ako Eastern Oregon Telecom alebo Union Wireless vo Wyomingu v zlepšovaní svojich služieb a konektivity obyvateľov.

„Týchto operátorov by to prinútilo minúť svoje obmedzené finančné prostriedky na oveľa drahšiu výbavu od konkurencie.“

(VK)