Gruzínsko: Za minuloročným kyberútokom stálo Rusko

Gruzínsko: Za minuloročným kyberútokom stálo Rusko

Krok Moskvy medzičasom odsúdil Londýn, Tallin, Varšava či Washington.

Minuloročný masívny kybernetický útok na verejné a súkromné organizácie malo na svedomí Rusko. Tvrdí to vo svojom vyhlásení gruzínske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré na vyšetrovaní spolupracovalo so zahraničnými partnermi a podľa ktorého celú akciu naplánovala a zorganizovala ruská vojenská spravodajská služba GRU.

Zámerom útoku, ku ktorému došlo koncom októbra, malo byť podľa rezortu diplomacie poškodenie obyvateľov a vládnych štruktúr tým, že útok znefunkční chod rôznych organizácií a vyvolá obavy medzi širokou verejnosťou. Incident vtedy zasiahol webstránky, servery a iné systémy úradu prezidenta, vládnych orgánov, súdov, mestských zastupiteľstiev či médií a súkromných firiem.

„Gruzínsko odsudzuje tento kyberútok, ktorý je v rozpore s medzinárodnými normami a princípmi a ktorý opätovne narúša suverenitu Gruzínska v snahe zabrániť jeho európskej a euroatlantickej integrácii a demokratickému vývoju.“

Ministerstvo zároveň vyzdvihlo potrebu posilňovať kybernetickú bezpečnosť štátu a vyzvalo medzinárodné spoločenstvo na adekvátnu reakciu.

Svet s reakciou dlho nečakal

Podľa Národného centra kybernetickej bezpečnosti Spojeného kráľovstva je na viac ako 95 % isté, že išlo o prácu spravodajskej jednotky 74455, známej ako Sandworm. Pre túto skupinu ide pritom o prvú významnú ukážku jej kybernetických schopností od posledného ransomvérového útoku na ukrajinské ciele v roku 2017.

„Bezohľadná a nehanebná kampaň kybernetických útokov GRU proti Gruzínsku, suverénnej a nezávislej krajine, je absolútne neprijateľná. Ruská vláda má jasne na výber – buď bude pokračovať v tomto agresívnom správaní voči iným krajinám, alebo sa z nej stane zodpovedný partner, ktorý rešpektuje medzinárodné právo,“ vyhlásil vo štvrtok britský minister zahraničných vecí Dominic Raab.

Americký minister zahraničných vecí Michael Pompeo pre médiá prisľúbil, že ponúkne Gruzínsku technickú pomoc pri budovaní kyberbezpečnostných kapacít a zároveň vyzval Rusko, aby ukončilo tieto aktivity.

Svoju podporu krajine vyjadrilo aj PoľskoEstónsko.

Najväčší kybernetický útok v histórii

Gruzínske médiá považujú tento incident za najväčší v histórii krajiny a prirovnávajú ho ku kyberútokom počas rusko-gruzínskej vojny.

Okrem toho, že dočasne vyradil aj dve miestne televízne stanice, útočníci tiež znehodnotili a znefunkčnili viac ako 15 000 webstránok, na ktoré nahrali obrázok bývalého prezidenta Mikheila Saakašviliho s textom „I’ll be back.“

(VK)