Hackeri manipulovali s dátami od Pfizeru, aby podkopali dôveru vo vakcíny

Hackeri manipulovali s dátami od Pfizeru, aby podkopali dôveru vo vakcíny

Európska lieková agentúra (EMA) v piatok zverejnila aktualizáciu ohľadom nedávneho kyberútoku, v ktorom sa hackerom podarilo ukradnúť dáta o vakcínach Pfizer/BioNTech. Podľa najnovších informácií s nimi hackeri manipulovali spôsobom, ktorý by mohol oslabiť dôveru verejnosti k vakcínam na COVID-19.

Agentúra EMA, ktorá je zodpovedná za kontrolu a schvaľovanie vakcín proti ochoreniu COVID-19 v Európskej únii, už 9. decembra ohlásila, že sa stala terčom kyberkriminálnikov. Neskôr informovala, že došlo k úniku niekoľkých dokumentov a informácií o vakcínach.

Páchatelia cielili primárne na údaje týkajúce sa liekov a vakcín na COVID-19 a nezákonne získané dokumenty patriace tretím stranám.

Hackeri zavádzali verejnosť

Vyšetrovanie v januári odhalilo, že niektoré z nelegálne získaných dát boli uverejnené na internete. Zverejnené dáta majú zahŕňať interné a dôverné e-mailové komunikácie. Najstaršie z nich sú z novembra a týkajú sa hodnotiacich procesov pre vakcíny proti COVID-19.

Časť korešpondencie bola páchateľmi ešte pred jej zverejnením upravená spôsobom, ktorý by mohol narušiť dôveru vo vakcíny.

Portálu BleepingComputer sa podarilo na viacerých hackerských fórach nájsť príspevky s odkazmi na stránky obsahujúce ukradnuté dáta. Autor jedného z príspevkov hovorí doslova o falošných vakcínach: „Ohromujúci podvod! Diabolský Pfizer! Falošné vakcíny!“

Zdroj: BleepingComputer

Vakcína rýchla, no bezpečná

Podľa neskoršieho vyjadrenia firiem Pfizer a BioNTech boli ukradnuté aj údaje týkajúce sa ich vakcíny BNT162b2, o ktorej schválenie agentúru EMA požiadali.

EMA v najnovšom stanovisku však ubezpečuje ľudí, že urobila všetko preto, aby zaistila bezpečnosť vakcín. Tie bolo potrebné schváliť čo najskôr, a to kvôli vysokej miere rozšírenosti infekcie. Aj napriek tomu sa tak nestalo skôr, ako po ich nezávislom vedeckom ohodnotení a zaistení vysokej kvality.


Lukáš Janovič