Hackeri sa zmocnili emailu poľského politika, nie je prvý ani posledný

Hackeri sa zmocnili emailu poľského politika, nie je prvý ani posledný

Hackeri získali prístup k emailovej schránke vedúceho kancelárie poľského premiéra. Viacero dokumentov, ktoré tam našli, zverejnili na sociálnych sieťach. Podľa politika ide o súčasť rozsiahlejšej kampane.

Na Facebooku manželky Michała Dworczyka, člena vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a súčasného vedúceho kancelárie predsedu vlády Poľska, sa v utorok objavila informácia o hacknutí jeho emailovej schránky.

Príspevok varoval, že hackeri sa dostali k úradným dokumentom obsahujúcim utajované skutočnosti, ktoré môžu poškodiť národnú bezpečnosť. Taktiež mohli byť údajne použité ako dôkaz zasahovania Poľska do vnútorných záležitostí Bieloruska.

Príspevok obsahoval aj odkaz na ruskú komunikačnú platformu Telegram, kde páchatelia dané dokumenty zverejnili.

Ešte v ten deň však príspevok z Facebooku zmizol. Dworczyk v následnom vyhlásení potvrdil hacknutie svojej emailovej schránky, no vyvrátil akékoľvek informácie o citlivej povahe uniknutých dokumentov.

Môžu nasledovať ďalší

Hackeri sa vraj dostali aj k facebookovému profilu Dworczykovej manželky. Pôvodný príspevok mal byť podľa Dworczyka vymyslený a zdieľať nepravdivý obsah.

„Považujem tento útok za súčasť rozsiahlej zámernej dezinformačnej kampane, zahŕňajúcej sfalšované a zmanipulované informácie.“

Poľský kyberbezpečnostný portál Niebezpiecznik poukázal na to, že zverejnené dokumenty veľa citlivých informácií neprezradili a národnú bezpečnosť nemajú ako ohroziť.

Portál je presvedčený, že „skupina útočiaca na poľských politikov sa zmocnila viacerých emailových schránok, ktoré patria im a ich príbuzným. A bude ich postupne odhaľovať.“

Súčasť hybridnej vojny?

Vysokopostavení zástupcovia PiS vrátane ministrov sú pod útokom hackerov už takmer rok. Na sociálnych sieťach viacerých z nich sa objavili diskreditujúce fotografie či vulgárne príspevky.

Poslanec Marek Suski, na ktorého Twitteri sa objavili intímne fotografie jednej z političiek, označil hacknutie jeho účtu za možný akt hybridnej vojny Ruska.

„Viem, že v našej susednej krajine existuje špeciálna jednotka pre útoky na Poľsko, existujú výstupy a komentáre na rôznych sociálnych fórach, existuje profesionálna hackerská jednotka.“

Obeťou hackerov sa stala aj Iwona Machałek, námestníčka ministra rozvoja, či Marek Surmacz, člen regionálnej rady za PiS. Prístup k účtu stratili aj Marlena Maląg, Joanna Borowiak, Arkadiusz Czartoryski, Marcin Duszek a Andrzej Melak.

Jeden z policajtov sa už pri januárovom incidente vyjadril, že zraniteľným miestom môže byť neopatrnosť počas predvolebných kampaní, kedy politici zdieľajú svoje heslá s členmi svojich tímov.

Podľa webu Niebezpiecznik je nepochopiteľné, že politici ani po toľkých prípadoch nevyvodili zodpovednosť a nezabezpečili svoje účty.


Michael Andruch, Kristína Urbanová