Hackeri ukradli z britských bánk milióny libier

Z britských bánk zmizlo 20 miliónov libier. Podľa Národnej kriminálnej agentúry išlo o kybernetický zločin, pri ktorom bol použitý sofistikovaný malvér s názvom Dridex.

Národná kriminálna agentúra Veľkej Británie spustila vyšetrovanie s cieľom odhaliť páchateľov, ktorí sa ukradli milióny britských libier. Ide pravdepodobne o hackerov využívajúcich malvér, ktorý vznikol vo východnej Európe. Škodlivý softvér s názvom Dridex sa prvýkrát objavil v novembri 2014 a jeho autorom je skupina Evil Corp.

Vírus, ktorý je známy aj pod menami Bugat alebo Cridex, sa šíri prostredníctvom e-mailov rozosielaných potenciálnym cieľom. Tie obsahujú infikovaný súbor, ktorý po otvorení nakazí počítač a sleduje aktivitu užívateľa. Postupne tak hackerom umožní získať osobné dáta používateľa, vrátane prihlasovacích údajov do internetbankingu.

Zaujímavosťou Dridexu je, že sa na rozdiel od klasických červov nešíri samovoľne. Obeť je teda priamo vytypovaná, ktorí jej následne odošlú infikovaný e-mail. Vo väčšine prípadov ide o malé alebo stredne veľké organizácie a podniky, nie o individuálnych užívateľov.

Britské banky však nie sú jedinými obeťami. Približne desať miliónov amerických dolárov zmizlo aj z účtov organizácií v USA. Medzi postihnutými je aj spoločnosť Penneco Oil či okresný školský úrad v Pensylvánii. Z tohto dôvodu sa do vyšetrovania zapojili aj americké úrady a v súvislosti s kauzou bol ešte v auguste na Cypre zatknutý 30-ročný Moldavčan Andrei Ghincul. Ten je označovaný za lídra hackerskej skupiny, ktorá vírus využívala na kriminálnu činnosť. Okrem toho sa americkým úradom v spolupráci s firmou Dell podarilo získať kontrolu aj nad samotným softvérom, čo by malo pomôcť pri zastavení šírenia malvéru.

Táto séria kybernetických útokov ovplyvní aj aktuálnu verejnú diskusiu vo Veľkej Británii. Národný štatistický úrad totiž po prvýkrát v histórii do ročného prehľadu kriminality v Anglicku a Walese zaradí aj kybernetické zločiny. Tento krok by mohol počet kriminálnych činov zvýšiť až o 40 percent. Po novom sa tak medzi obete kriminálnej činnosti budú rátať aj užívatelia poškodení prostredníctvom phishingu či malvéru.

Oficiálne britské štatistiky za posledných dvadsať rokov ukazovali pokles kriminality. Na druhej strane, nové čísla môžu potvrdiť skutočnosť, že počet zločinov v skutočnosti neklesá, len sa mení ich povaha. Proti hackerom však môžu bojovať aj bežní užívatelia – na začiatok stačí mať funkčný antivírusový program a neklikať na neznáme prílohy a linky v elektronickej pošte.

(RK)