Hackeri zarobili sto miliónov na ukradnutých tlačových správach

Dvojica ukrajinských hackerov sa nabúrala do databázy viacerých amerických tlačových agentúr. Získané informácie predávali svojim komplicom, ktorí vďaka tomu zarobili viac ako sto miliónov dolárov.

Viaceré americké tlačové agentúry, medzi nimi aj Business Wire a PR Newswire, napadli dvaja dvoma ukrajinskí hackeri, ktorí sa vydávali za ich zákazníkov a zamestnancov. Využívali na to zložitú a prepracovanú schému, ktorú sa však americkým autoritám napokon podarilo odhaliť. Výsledkom je obžalovanie útočníkov a  ďalších tridsiatich komplicov, ktorí sa na zločine podieľali.

Podľa oficiálnej sťažnosti podanej na súde v  New Jersey sa hackeri po nabúraní systému dostali k utajeným tlačovým správam od  spoločností, ktoré sú voľne obchodovateľné na burze. Tie zväčša zahŕňajú informácie o najnovšom vývoji, zmenách, ale aj profitoch firiem.

Hackeri následne tieto informácie predávali obchodníkom, ktorí pracujú na území USA, ale aj v  zahraničí (najmä na Ukrajine a v Rusku). Tí vďaka tomu získali výhodu oproti obchodníkom, ktorí museli čakať až na samotné zverejnenie tlačových správ. Časovú medzeru medzi získaním informácií a ich zverejnením využívali obžalovaní komplici na obchodovanie s akciami spoločnosti. Okrem toho vďaka ukradnutým informáciám dokázali predpovedať správanie trhu a prispôsobiť mu aj svoje investície.

Žalobca tvrdí, že vďaka tejto schéme a prístupu k nezverejneným informáciám sa obžalovaní (tak hackeri, ako aj obchodníci) dokopy obohatili o viac ako sto miliónov amerických dolárov. Hackeri boli vyplácaní prostredníctvom podielu z konečného zisku, ale aj cez priame platby za ukradnuté údaje. Ukrajinskí útočníci sa v  priebehu piatich rokov dostali k viac ako 100-tisíc tlačovým správam. Mnoho z  nich obsahovalo informácie o štvrťročných alebo ročných obratoch a ziskoch firiem.

Podľa International Business Times používali hackeri veľmi sofistikovaný systém proxy serverov. Vďaka tomu bolo zložité odhaliť ich presnú polohu. Práve to zaručilo bezpečné odosielanie informácií obchodníkom po celom svete. Jedným z  obžalovaných je aj Vitalij Korčevskij, Ukrajinec žijúci v Pensylvánii a bývalý zamestnanec známej investičnej firmy Morgan Stanley, ktorý na podvode zarobil približne 17 miliónov dolárov.

Agentúra Business Wire už podľa svojho oficiálneho stanoviska spolu s Ministerstvom spravodlivosti USA pracuje na vyšetrovaní tohto kybernetického útoku.