Hackerský útok na vojenské velenie USA

Hackerom, ktorí sa hlásia k Islamskému štátu (ISIL), sa podarilo nabúrať do účtov centrálneho vojenského velenia USA. Prostredníctvom jeho Twitter účtu zverejnili údajné vojenské plány týkajúce sa Severnej Kórei a Číny, kontakty na vyšších dôstojníkov velenia, ako aj video na jeho Yutube kanáli, ospevujúce bojujúcich radikálov. Hodinu, počas ktorej mali hackeri kontrolu nad Twitter účtom, chválili Alaha, zverejnili heslo Kyberkalifát pokračuje v KyberDžiháde a vyhrážali sa americkým vojakom.

USA okamžite začali vyšetrovanie útoku na ich vojenské štruktúry. Toto je niečo, čomu sa prirodzene venujeme a čo neberieme na ľahkú váhu. Každopádne, je veľký rozdiel medzi veľkým únikom dát a nabúraním do účtu na Twitteri. Vyšetrovanie naďalej pokračuje, povedal hovorca Bieleho domu. Zároveň nemalo dôjsť k ohrozeniu národnej bezpečnosti, keďže obidva účty boli umiestnené na komerčných serveroch a útočník tým pádom nemal prístup k utajovaným informáciám. USA klasifikovali incident ako kybernetický vandalizmus.

Útok prišiel po tom, čo prezident Obama oznámil plány na posilnenie kybernetickej bezpečnosti a ochrany dát užívateľov, ako reakciu na útok na spoločnosť Sony ešte v decembri 2014.

Centrálne vojenské velenie USA je zodpovedné za koaličnú vojenskú operáciu zameranú na likvidáciu Islamskému štátu v Iraku a Sýrii. Práve Twitter účet slúži na zverejňovanie aktuálnych správ o zničených cieľoch islamských radikálov a Youtube na zverejňovanie videí týchto útokov.

Zdroj: http://sputniknews.com/us/20150112/1016818668.html, Al Jazeera